Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Kan de Arena veilig supporters ontvangen? 'Rekenen op verantwoordelijkheid bezoeker'

25 juni 2020, 15.36 uur · Aangepast 25 juni 2020, 17.07 uur · Door Redactie

Vanaf 1 juli is het zover. Dan zijn toeschouwers weer welkom in de Johan Cruijff Arena. Maar voordat er in september weer officiële wedstrijden gespeeld kunnen worden moet er nog het nodige gebeuren in het stadion, want er zijn veel voorwaarden aan verbonden. En gaat het lukken om niet te juichen?

'Als je steeds een paar stoelen overslaat, dan heb je genoeg ruimte. Waar de flessenhalzen zitten, dat zijn natuurlijk de trappenhuizen, de sanitaire voorzieningen en de cateringpunten.' Hoe hij het allemaal in goede banen gaat leiden weet Henk van Raan, innovatiemanager van de Johan Cruijff Arena, nog niet. 

Proeftuin

Om daar achter te komen is de Arena door de gemeente aangewezen als zogenaamde proeftuin. De komende tijd moet door middel van simulaties duidelijk worden hoe grote groepen mensen veilig samen kunnen komen. Ook wordt gekeken naar apps die bezoekers kunnen informeren over drukte of looproutes. 

'Het zijn technologieën die eigenlijk al beginnen als we naar de hele keten kijken', aldus Van Raan. 'Wij kunnen natuurlijk onze deuren openen, maar het heeft geen zin als we daarmee het openbaar vervoer in problemen brengen. Dus we moeten beginnen als de bezoeker vertrekt vanuit huis. Die hele keten moeten we doorlopen om te kijken of er bottlenecks zijn en die wegnemen.'

Quote

'Je kan niet tegen Henk zeggen: jij mag wel naar Ajax-Feyenoord en Piet niet'

Fabian Nagtzaam, supportersvereniging

Als al die logistieke hobbels genomen zijn, dan mogen er dus weer toeschouwers in het stadion. Maar slechts een gedeelte van de fans toestaan, brengt weer nieuwe problemen met zich mee. Zo heeft Ajax al 40 duizend seizoenkaarten verkocht. De club liet al weten het onwenselijk te vinden om te besluiten wie wel en wie niet mag komen. En ook de supportersvereniging is daar geen voorstander van.

'Wij kunnen dit niet uitleggen aan de achterban', zegt Fabian Nagtzaam van de supportersvereniging. 'Je kan niet tegen Henk zeggen: jij mag wel naar Ajax-Feyenoord en Piet niet. En tegen Piet zeggen: je mag wel naar Ajax-RKC en Piet niet. Dat is niet te doen. '

Quote

'Ajax scoort veel, dus dat zal lastig worden'

Henk van Raan, Johan Cruijff Arena

Het stadion, de club en de supportersdelegaties gaan binnenkort met elkaar om tafel om te kijken hoe het nu verder moet. Wat dan zeker ter sprake zal komen is de misschien wel grootste uitdaging van allemaal: het stilhouden van het publiek tijdens de wedstrijden. Want spreekkoren, zingen en juichen: het wordt allemaal verboden.

'Ja, dat wordt hier heel lastig', geeft Van Raan toe. 'Want de Ajax-supporter is supporter in hart en nieren. Ajax scoort veel, dus dat zal lastig worden. Maar goed, we rekenen ook een beetje op de verantwoordelijkheid van de bezoeker. Laten we hopen dat iedereen dat gepast doet. Want uiteindelijk is het zo: als het goed gaat dan komt de verruiming sneller. Als het slecht gaat lopen we het risico dat het weer teruggeschroefd wordt.'