Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsers op J.P. Heijestraat en de Eerste van Swindenstraat de rijbaan op

9 juli 2020, 14.47 uur · Aangepast 9 juli 2020, 18.40 uur · Door Redactie

Op een aantal drukke plekken in de stad gaan fietsers vanaf volgende week de rijbaan op. Op die manier kunnen fietsers en voetgangers voldoende afstand houden van andere weggebruikers en zich aan de 1,5-meterregel houden. 

De J.P. Heijestraat en de Eerste van Swindenstraat zijn volgende week als eerste twee straten aan de beurt. Voor enkele andere straten worden momenteel nog de verplichte verkeersveiligheid- en doorstromingstoetsen uitgevoerd. De maatregel zal in eerste instantie tot en met 31 oktober duren.

'Fietsen en lopen zijn de meest populaire manieren van vervoer in de stad', aldus wethouder Dijksma (Verkeer en Vervoer). 'Daarom zorgen we dat fietsers en voetgangers voldoende ruimte krijgen. Ik ben er trots op dat we deze maatregel kunnen invoeren in het licht van de vraagstukken die er rondom openbare ruimte en corona liggen.'

Tijdelijke drempels

De maatregel wordt alleen genomen in straten waar 30 kilometer per uur gereden mag worden, of de straat wordt met tijdelijke drempels veranderd in een 30 kilometer per uur-straat. De gemeente laat weten dat het vooral om straten gaat waar veel verkeer is, veel winkels of cafés zijn en waar de straatindeling relatief snel is aan te passen. Naast de eerder genoemde straten gaat het ook om de Rijnstraat (tussen de Vrijheidslaan en de Van Woustraat) en de Museumbrug. De aanpassingen in die straten zullen snel volgen, stelt de gemeente

Andere mogelijkheden om meer ruimte te creëren zijn het invoeren van eenrichtingsverkeer voor voetgangers of het verplaatsen van objecten.

In mei van dit jaar sprak AT5 met wethouder Ivens (Openbare Ruimte) over de maatregel, die op dat moment nog werd onderzocht. Zie onderstaande video.

Wethouder Openbare Ruimte Laurens Ivens (SP) over de fieters op de rijbaan

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938