Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil ruimte maken op straat: fietsers de weg op, auto's 30 km per uur

8 mei 2020, 15.00 uur · Aangepast 8 mei 2020, 16.00 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De gemeente onderzoekt een hoop tijdelijke maatregelen om de openbare ruimte geschikt te maken voor de anderhalvemetersamenleving. Meest opvallend is het idee om de maximumsnelheid te verlagen, zodat fietsers de rijbaan op kunnen en voetgangers meer ruimte hebben.

De auto moet dus plaats gaan maken voor fietsers en voetgangers. Dat blijkt uit nieuwe plannen van de gemeente voor een anderhalvemetersamenleving.  Zo wordt er onderzocht of de maximumsnelheid tijdelijk verlaagd kan worden van 50, naar 30 km/uur. Dit moet ervoor zorgen dat fietsers de rijbaan op kunnen waardoor voetgangers gebruik kunnen maken van het fietspad. 

Monitoren

Om ervoor te zorgen dat dit veilig verloopt, wil de gemeente het gedrag van auto's en fietsers monitoren. Zo is er bij het Vondelpark en de Albert Cuypstraat al een aantal sensoren opgehangen. Bij onveilige situaties wil de gemeente zo snel in kunnen grijpen. 

Als het autoverkeer flink toeneemt wil de gemeente maatregelen treffen om autogebruik te ontmoedigen. Ook auto's omleiden of zelfs wegen afsluiten behoort tot de mogelijkheden.

Stoep

Daarnaast zal op meer plekken eenrichtingsverkeer worden ingesteld - mogelijk ook op de stoep - en kunnen autoparkeerplaatsen worden ingezet voor het parkeren van de fiets. 

Wethouder Openbare Ruimte Laurens Ivens (SP) over de fieters op de rijbaan

Scholen aan de slag met linten en verf

Scholen en kinderdagverblijven krijgen zelf de vrijheid de omgeving rond de gebouwen in te richten. Zo zijn er door de gemeente pakketten met stickers, posters, linten en verf uitgedeeld, waarmee bijvoorbeeld de looproutes naar school kunnen worden vormgegeven. 

Maatwerk per stadsdeel

Verdere maatregelen worden per stadsdeel bekeken.  In Nieuw-West is een pilot gestart waarbij een aantal winkels een pakket krijgt met tips, stickers en posters, waarmee de ondernemers kunnen zorgen dat klanten in en buiten de winkel afstand van elkaar houden. Daarnaast wordt bewoners gevraagd om drukke plekken tijdens piekmomenten te mijden en houdt de gemeente extra toezicht.

De tijdelijke maatregelen worden teruggedraaid op het moment dat de anderhalve meter afstand niet meer nodig is.