Start van hoofdcontent

Stad

nl

W Hotel dwingt bij rechter bijna twee miljoen euro korting op huurprijs af vanwege corona

25 juli 2020, 11.52 uur · Aangepast 25 juli 2020, 13.34 uur · Door Redactie

Het W Hotel hoeft vanwege de coronacrisis in ieder geval voorlopig voor een groot deel van dit jaar niet het volledige maandelijkse huurbedrag aan de vastgoedeigenaar te betalen. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten. 

Flickr/Fred Romero

Het vijfsterrenhotel is gevestigd aan weerszijden van de Spuistraat. Het telt 238 kamers en suites. Op het dak heeft het hotel een rooftop pool met uitzicht over de stad. De goedkoopste kamer (via de website) kost enkele honderden euro's per nacht. Voor de duurste suite - 'Luxer wordt het niet!' - moet je duizenden euro's neertellen. 

Gasten kunnen voor dit bedrag niet alleen genieten van het zwembad, maar ook van een wellness center, restaurants, een nachtclub en een winkelruimte.

Huur

De hotelier betaalt aan de verhuurder een bedrag van ongeveer 580.000 euro per maand. Met ingang van 1 oktober 2020 zou dat bedrag stijgen naar ruim 830.000 euro. Daar bovenop moet het hotel ook nog een percentage van de omzet overmaken naar de pandeigenaar.

Vanwege de coronacrisis waren de restaurants en het wellness center met zwembad op last van de overheid van 15 maart tot en met 31 mei gesloten. Het hotel besloot zelf om helemaal te sluiten.

Onvoorziene omstandigheid

Volgens de voorzieningenrechter was dat een redelijke beslissing van het hotel, rechtstreeks veroorzaakt door de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels zijn het hotel en de restaurants weer open, maar de omzet blijft nog achter.

De verhuurder wil dat de huurder zich houdt aan haar betalingsverplichting. De voorzieningenrechter zegt dat de coronacrisis moet worden aangemerkt als een onvoorziene omstandigheid en het financiële nadeel van corona over partijen moet worden verdeeld. Het W Hotel mag een deel van de huurprijs opschorten, op voorwaarde dat zij op korte termijn een bodemprocedure start.

Voor het tweede kwartaal van dit jaar komt de korting uit op voor vijftig procent, over het derde kwartaal van 2020 voor veertig procent en over het vierde kwartaal van 2020 voor 25 procent. In totaal hoeft het hotel dus bijna twee miljoen euro minder huur te betalen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938