Cultuur

NL
V

Terugblik op 25 jaar Pride: veilig over straat, zelfcensuur en je seksualiteit ontdekken

31 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 31 juli 2020, 07.10 uur · Door Redactie

Pride Amsterdam viert haar jubileumjaar, maar door de coronamaatregelen zonder groot feest. Gelukkig is er nog het gigantische archief van AT5 die er vanaf het prille begin bij is geweest. Met de LHBTI+-gemeenschap van nu, blikken we terug op 25 jaar Pride.

Mishel, Cherine, JeanPaul, Denise, Charlie, Isabel, Ricky en Rashida zijn onderdeel van de nieuwe generatie queers in de stad. Samen met hen, blikken we terug op het Amsterdam van toen. Ondanks dat Amsterdam bekend staat als gaycapitol van de wereld, is het ook hier niet altijd veilig genoeg om jezelf te kunnen zijn.

AT5 spreekt sinds de jaren 90 koppels uit de LHBTI+gemeenschap over nare gebeurtenissen die zij in de stad meemaken. De gemeenschap van nu herkent de angst, maar 'ik loop hand-in-hand als ik dat wil', zegt JeanPaul. 'Ik heb schijt, dan gaan we maar vechten.'

Quote

'Ik doe thuis in Osdorp, mijn hak aan en die pruik op'

mishel

Ook Mishel heeft er geen zin in zich te conformeren naar heteronormatieve maatstaven. 'Ik doe thuis in Osdorp, mijn hak aan en die pruik op. (...) en dan voel ik die anxiety, maar ik ga niet voor jou een heel bochtje lopen omdat jij mij niet leuk vindt.'

Gelukkig is Amsterdam ook de plek waar je je ook het meest vrij kunt voelen en je seksualiteit kan ontdekken. 'Ik vond het eerst super eng, toen ik hier kwam. Maar toen ik een beetje snapte hoe het werkte heb ik wel heel veel liefde gehad en ruimte om mijzelf te ontwikkelen', vertelt JeanPaul.

De grachtenparade zou dit jaar voor de 25e keer in Amsterdam gehouden worden, maar vanwege corona zijn alle festiviteiten geannuleerd. Dus geen grachtenparade, geen festivals en andere feesten. AT5 kijkt met de Queer-community van nu terug naar het Amsterdam van toen. Dit is het derde en laatste deel van de serie.