Stad

NL
V

Bloedbank begint met productie coronamedicijn

13 augustus 2020, 10.25 uur · Door Redactie

Bloedbank Sanquin heeft genoeg bloedplasma verzameld om te beginnen met de productie van een medicijn tegen corona. Als het medicijn goed blijkt te werken kunnen hoogrisicopatiënten het al in oktober toegediend krijgen.

Twee weken geleden deed Sanquin nog een oproep, gericht aan mensen die het virus al gehad hebben en die hersteld zijn, om bloed te komen doneren. Michel Nijessen was een van de Amsterdammers die gehoor gaf aan de oproep. 'Ik ben zelf behoorlijk ziek geweest. Mijn vrouw ook en dat heeft een behoorlijke impact gehad. Vandaar dat ik plasma geef, in de hoop dat dat voor andere mensen een oplossing kan zijn.' Zo vertelde hij eerder hij in onderstaande reportage tegen AT5.

AT5

De bloedbank heeft nu ongeveer 3000 kilo aan plasma met antistoffen tegen het virus binnen en dat is genoeg om te beginnen met de productie van een medicijn. In een fabriek worden die antistoffen geïsoleerd en geconcentreerd, zo schrijft de NOS. De geconcentreerde antistoffen kunnen toegediend worden om iemand tijdelijk immuun te maken. Ook kan het helpen als iemand net besmet is geraakt. De antistoffen verdwijnen ook weer uit het lichaam en daarom blijft het alsnog wachten op een vaccin.

In totaal hebben 16.000 mensen samen tot wel 50.000 donaties gedaan. Sanquin zegt nog 4.000 donoren nodig te hebben om risicogroepen voorlopig voldoende te kunnen beschermen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938