Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plan voor bruggen over IJ gepresenteerd: 'We willen niet dat fietsers afstappen'

1 september 2020, 19.00 uur · Aangepast 1 september 2020, 19.20 uur
Door Redactie · Foto: Adviescommissie Oeververbindingen Rijkswateren Amsterdam

De adviescommissie die de afgelopen maanden onderzoek deed naar de mogelijke toekomstige verbindingen tussen Noord en de rest van de stad, hield vandaag een presentatie. Daarin werd onder meer verteld waarom er niet voor meer tunnels gekozen is.

Het eindadvies werd in juni van dit jaar al gepubliceerd. Er worden twee nieuwe bruggen voorgesteld. Een vanaf de NDSM-werf naar de Haparandadam bij het REM-eiland in de Houthavens, en een vanaf de Johan van Hasseltweg in Noord naar het Azartplein op het KNSM-eiland. Daarnaast zou er een voetgangerstunnel van Noord naar het Centraal Station kunnen komen.

Livestream

De commissie presenteerde het plan vandaag via een livestream. De Belgische hoogleraar Alexander D’Hooghe, die voorzitter van de commissie is, zei dat de nieuwe verbindingen onvermijdelijk zijn. Hij zegt namelijk dat het aantal fietsers en voetgangers de komende jaren zal blijven groeien, zowel aan de centrumzijde als noordzijde. 

Een van de kijkers vroeg de commissie waarom er gekozen is voor twee bruggen in plaats van twee tunnels, omdat die laatste optie goedkoper zou zijn. D’Hooghe vertelde dat er gekeken is naar verschillende tunnelvarianten. 'We zijn ver gegaan in de tunnelopties', zei hij.

Veilig en vlot

Maar die opties zijn het, op de tunnel tussen het Centraal Station en Noord na dus, niet geworden. 'De fietsers moeten veilig en vlot de tunnel in. De fietsvloot moet zonder afstappen er doorheen. Dat zou wel moeten met liften en roltrappen en dat willen we niet.' De tunnels zouden namelijk zo diep moeten worden dat het te steil zou zijn om er gewoon doorheen te fietsen.

Of het advies van de commissie wordt overgenomen is nog niet bekend. Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) liet eerder weten het advies goed te bestuderen. Daarna wordt samen met het Rijk onderzocht welke vervolgstappen er moeten worden genomen. In het najaar worden bestuurlijke afspraken met het Rijk verwacht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938