Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter: burgemeester mag café Spuistraat voor onbepaalde tijd sluiten na beschieting

12 september 2020, 19.04 uur · Door Redactie

De gemeente mag Café Do Not Disturb bij het W Hotel aan de Spuistraat voor onbepaalde tijd dicht houden. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam bepaald. Het café werd op last van de burgemeester gesloten nadat vorig jaar een handgranaat op de plek ontplofte en in juli werd het gebouw beschoten door een volautomatisch vuurwapen

Martin Damen

31 juli werd het café door de burgemeester voor onbepaalde tijd gesloten omdat het een ernstig gevaar zou opleveren voor de openbare orde. In april vorig jaar ontplofte een handgranaat op dezelfde locatie. Destijds werd de club die erin was gevestigd, Mad Fox, al voor drie maanden gesloten.

Maar in de nacht van 28 op 29 juli dit jaar was het weer raak op dezelfde plek. Toen werd meermalen met een volautomatisch vuurwapen op het gebouw geschoten. Daarbij werd de voordeur van het hotel en de nooduitgang van de Albert Heijn geraakt. In de deur van het hotel zaten ongeveer 15 kogelgaten.

Niet tegen café

Volgens de uitbater van het café was het niet duidelijk of het schietincident tegen het café was bedoeld. De uitbater heeft geen idee wie heeft geschoten en waarom. Ze vindt ook dat het incident met de handgranaat niks te maken heeft met het schietincident van juli.

De uitbater stelde dat het café bovendien in de tussenliggende periode grote veranderingen heeft ondergaan: de ingang is verplaatst en de plek heeft compleet een andere uitstraling gekregen. De club heeft plaats gemaakt voor het café. 

Maar volgens de voorzieningenrechter maakt dit allemaal niet uit. De rechter oordeelt dat de burgemeester voldoende heeft onderbouwd waarom het openhouden van de horecagelegenheid na de twee incidenten een ernstig gevaar zou opleveren voor de openbare orde. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938