Start van hoofdcontent

Stad

nl

Pionieren in het Amstelkwartier: 'We hebben allemaal de loterij gewonnen'

17 september 2020, 19.00 uur · Aangepast 18 september 2020, 10.38 uur · Door Redactie

Het Amstelkwartier is een wijk in ontwikkeling. Tussen de Spaklerweg en de Duivendrechtsevaart worden in drie fases ongeveer 3300 woningen gebouwd. Fase 1 is bijna afgerond. De verwachting is dat in 2030 het Amstelkwartier helemaal af is. Het AT5 programma Bouw Woon Leef sprak twee bewoners uit die eerste fase. Want: Hoe is het nou om te wonen in een bouwput? Hoe is het als pionier in het Amstelkwartier?

AT5

Geluk in een bouwput

‘Er zijn weinig gelegenheden die mensen samenbrengen, de gezelligheid ontbreekt.’ Kareem Chin is één van de eerste bewoners in het appartementencomplex State. En ook Faiza Bellai vindt het wonen in een bouwput niet leuk ‘maar het is tijdelijk, ik kijk vooruit.’ Kareem Chin heeft hoop voor de toekomst. ‘Bij het zien van de tekeningen en impressies kreeg ik er een warm gevoel van.’

Overlast midden in de nacht

Voor de 110 middenhuur appartementen in het State gebouw hadden  5.500 mensen zich ingeschreven. 'We hebben allemaal de loterij gewonnen'. Zegt Chin. Daar staat wel enige overlast tegenover.  ‘Ze beginnen vroeg, ze zijn zelfs een keer midden in de nacht begonnen.’  

Geluidsoverlast en weinig voorzieningen. Als pionier moet je beschikken over verbeeldingskracht en dat heeft Faiza. 'Als ik dan s'avonds hier op het bankje zit en ik zie al die lampjes, dan heb ik dat New York gevoel.' Dat het ontwerp van het State gebouw is gebaseerd op het beroemde Flatiron gebouw in New York helpt daar ook wel bij.

Dit jaar is de bouw van 2e fase van het Amstelkwartier begonnen. Op dit moment wordt er ook gewerkt aan het stedenbouwkundig plan voor fase 3, naar verwachting begint de bouw van deze fase in 2023. 

Volg Bouw Woon Leef op Youtube, TwitterFacebook en LinkedIn voor updates over bouwen, wonen en leven in en om Amsterdam.