Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie grijpt in bij demonstratie Extinction Rebellion op Zuidas; activisten worden verplaatst

18 september 2020, 11.28 uur · Aangepast 18 september 2020, 15.38 uur · Door Redactie

De activisten van Extinction Rebellion worden op dit moment op last van de burgemeester bestuurlijk verplaatst van de blokkade op de Zuidas. Eerder werd een demonstratie door het stadsbestuur toegestaan, maar mocht er niets geblokkeerd worden. Toch kwam er een blokkade door de actiegroep.

AT5 / Frank van Brandwijk

De actiegroep staat op de kruising van de Beethovenstraat met de Gustav Mahlerlaan. De activisten staan er sinds 11.45 uur.

Eerder riep de politie de demonstranten op om te vertrekken. Zo niet, dan zouden ze bestuurlijk verplaatst worden. Enkele gaven daar gehoor aan, maar de grootste groep bleef op het kruispunt.

Om de demonstranten heen zijn veel agenten te zien. Bij de blokkade zijn iets minder dan driehonderd activisten aanwezig. 

Beperkingen

Het protest is een onderdeel van een meerdaagse manifestatie. Komende zaterdag en zondag staan de demonstraties volgens planning op het Museumplein. Ook op andere plekken in Nederland worden demonstraties georganiseerd.

De demonstranten willen een zogeheten burgerberaad, waarbij een groep burgers met experts gaat praten om haalbare voorstellen te doen om klimaatverandering tegen te gaan. 

Meerdere demonstraties

Extinction Rebellion mag van vrijdag tot en met zondag niet langer dan 4 uur per dag demonstreren. Op vrijdag en zondag is de demonstratie toegestaan tot maximaal 19.30 uur. Op zaterdag tot 14.00 uur, vanwege een andere demonstratie. Via een evenementenpagina op Facebook van de actiegroep zijn de dagprogramma's bekendgemaakt.

Ook maandag wordt er in ieder geval nog een protest georganiseerd. Extinction Rebellion kondigt een 'massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie' aan. Het is niet duidelijk wat dit precies inhoudt.