Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Ondernemers eisen huurverlaging in bodemzaak: 'Anders is het einde in zicht'

15 oktober 2020, 19.37 uur · Door Redactie

Dat de coronacrisis nu langer en met meer maatregelen aanhoudt, is voor horeca-ondernemers een groot probleem. Zonder inkomsten kunnen zij vaak de huur niet betalen. Daarom pleit advocaat Bilal Coskun vandaag in de rechtbank voor een omzetafhankelijke huurprijs.

Lege feestzaal Rhone

'Dat betekent dat je een bepaald percentage van je omzet gebruikt om de huur te betalen. Bij feestzalen is het gebruikelijk dat je twintig procent van je omzet reserveert voor je huur', vertelt Coskun. Wie in deze periode geen omzet maakt, hoeft ook geen huur te betalen.

Volgens Coskun is dat is niet oneerlijk voor de verhuurder: 'Winstmaximalisatie heb je pas als ieder zijn belangen worden meegewogen. Je hebt niks aan een failliete onderneming, die gaat sowieso niet zijn huur betalen.'

Slapeloze nachten

Voor client Ramazan Bozdag is de zaak doorslaggevend. Hij is eigenaar van feestzaal Rhone in Sloterdijk, dat door de maatregelen de deuren moest sluiten. Daardoor was het onmogelijk om de huur van 28 duizend euro per maand te betalen. 

'Ik heb slapeloze nachten hierdoor. We hebben al zes rechtszaken gehad en we gaan maar door. En de schulden blijven maar oplopen. De omzetafhankelijke huurprijs is daarom heel erg in het belang', vertelt Bozdag. 

Quote

'Je hebt niks aan een failliete onderneming, die gaat sowieso zijn huur niet betalen'

advocaat Bilal coskun

Aan het begin van de coronacrisis spande Bozdag al een kort geding aan: hij kreeg 50 procent korting op de maandelijkse huur tot december. Nu de maatregelen opnieuw zijn versterkt en het er naar uit ziet dat corona ook na de kerst nog niet weg is, lijkt deze bodemzaak voor hem de enige kans op zekerheid. 

'Als er iets anders uit de rechtszaak komt, dan is het voor mij en alle andere ondernemers het einde. Dan is het einde echt in zicht', zegt Bozdag. Hij denkt dat negentig procent van de ondernemingen dan failliet gaan.

Bodemzaak 

Mocht de ondernemer gelijk krijgen in de bodemzaak van vandaag, dan kan dat worden gebruikt in soortgelijke rechtszaken. 'Dit soort uitspraken laten dus zien: laat u niet onnodig onder druk zetten, want de pijn moet inderdaad worden verdeeld', beaamt Coskun.

De rechtbank zal over twee weken een uitspraak doen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938