Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Politie zocht afgelopen zomer opnieuw naar vermiste Sabrina Oosterbeek na tip van gedetineerde

2 november 2020, 19.15 uur · Aangepast 2 november 2020, 19.41 uur · Door Mark Schrader

De politie heeft begin augustus opnieuw gezocht naar Sabrina Oosterbeek, de vrouw die begin 2017 spoorloos verdween en vermoedelijk niet meer leeft. De zoektocht vond plaats na aanwijzingen van een nieuwe getuige in de strafzaak tegen Sjonny W., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de verdwijning en de dood van Oosterbeek. 

AT5

Dat bleek vandaag bij een tussentijdse zitting van het hoger beroep tegen W. De politie heeft de afgelopen jaren in verschillende plassen in Amsterdam en omstreken gezocht naar Oosterbeek, maar tot nog toe zonder resultaat. 

Veroordeeld

De 47-jarige W. werd vorig jaar al door de rechtbank veroordeeld tot 14 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op de Roemeense Mirela Mos in 2004.

Hij werd daarentegen vrijgesproken van de moord en verdwijning van Sabrina Oosterbeek en de dood van Monique Roossien in 2003. 

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie (OM), dat twintig jaar cel en tbs had geëist, ging tegen die uitspraak in beroep. Tijdens de behandeling bij het gerechtshof blijkt vandaag bovendien dat het onderzoeksteam van de politie de omvangrijke zaak nog niet heeft losgelaten. 

Sjonny W.

Zo laat het OM weten dat onlangs nieuw dna-bewijs naar voren is gekomen, dat zou duiden op betrokkenheid van W. bij de dood van Roossien. Het gaat om dna-sporen van de in 2003 vermoorde Roossien. Die sporen zijn aangetroffen op een vuilniszak waarin in 2004 de lichaamsdelen van Mirela Mos zijn gevonden.

Belangrijke ontwikkeling

Een belangrijke ontwikkeling volgens politie en justitie, aangezien W. tot nu toe alleen is veroordeeld voor het doden van Mos. Bewijs voor zijn betrokkenheid bij de dood van Roossien ontbrak volgens de rechtbank.

Maar volgens Nancy Dekens en Maarten Pijnenburg, de advocaten van W., is het nieuw gevonden dna-spoor lang niet volledig en het spitst zich bovendien niet toe op één en dezelfde persoon.

Quote

'Het klinkt brisanter dan het is'

advocaat van sjonny W. over nieuwe dna-spoor

Volgens Dekens roept het nieuwe spoor meer vragen dan antwoorden op. 'Het OM heeft het over nieuwe technieken, maar daar lees ik niets over in het dna-rapport. Het klinkt brisanter dan het is.' Dekens heeft via het Hof gevraagd om nadere toelichting van de dna-deskundige. 

Sprankje hoop

Het nieuws over het dna-spoor zorgt bij de nabestaanden van Monique Roossien in ieder geval voor een sprankje hoop. 'Zeker na de uitspraak in eerste aanleg geeft dit wel het gevoel: ze zijn aan het werk. En dat geeft hoop. Maar het dna op dit moment, zoals dat gevonden is, moet nog zoveel verder uitgezocht worden. Dus ja: hoop, maar tegelijkertijd is er ook die nuancering', vertelt Wendy van Egmond, de advocaat van de familie van Monique, die ook de nabestaanden van Mirela en Sabrina vertegenwoordigt. 

Quote

'Sabrina wordt niet meer gevonden'

Sjonny W. tegen een medeverdachte, volgens het OM

Ook in de zaak van Sabrina Oosterbeek, die sinds 2017 wordt vermist, is een ontwikkeling. Een mede-gedetineerde van Sjonny W. heeft zich bij de politie gemeld met informatie. Volgens deze gevangene zou W. hebben gezegd dat 'Sabrina niet meer gevonden zou worden.' 

Maar dat wordt ontkend door W. 'Hij zegt dat hij dat gesprek met deze gedetineerde niet heeft gevoerd', aldus Dekens. De advocaat benadrukt dat bij de zoektocht die werd gestart naar aanleiding van deze informatie, begin augustus, Sabrina wederom niet is aangetroffen. 

Een speciaal getrainde hond zoekt naar de vermiste Sabrina Oosterbeek

De rechtbank sprak Sjonny W. vorig jaar vrij van betrokkenheid bij de dood en de vermissing van Sabrina Oosterbeek, maar ging er wel van uit dat Sabrina niet meer in leven is. Dat geldt ook voor de familie, volgens hun advocaat Van Egmond. 'Ze heeft nooit meer haar pinpas gebruikt en ze is nooit meer opgedoken op wat voor manier dan ook. Maar ze willen haar heel graag, zoals ze dat zelf zeggen, 'thuis' hebben. Ze willen haar een plekje kunnen geven.'