Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim 14 jaar cel en tbs voor Sjonny W., geen bewijs voor dood Sabrina Oosterbeek

5 augustus 2019, 12.29 uur · Aangepast 5 augustus 2019, 13.52 uur

De 46-jarige Sjonny W. is veroordeeld tot 14 jaar en vijf maanden cel en tbs met dwangverpleging voor het doden en in stukken zagen van de 30-jarige Roemeense Mirela Mos in 2004. Hij is vrijgesproken van het doden van Sabrina Oosterbeek en Monique Roossien.

Het Openbaar Ministerie eiste twee maanden geleden nog twintig jaar cel en tbs wegens drie keer doodslag. De Amsterdammer zegt zelf onschuldig te zijn. Zijn advocaten vroegen vrijspraak.

Oosterbeek werd in maart 2017 als vermist opgegeven, maar haar lichaam is nooit gevonden. Volgens de rechtbank is er daarom geen bewijs dat ze om het leven is gebracht. W. verklaarde eerder dat hij op de avond van haar verdwijning met Sabrina drugs heeft gebruikt en seks heeft gehad. Door het drugsgebruik zei hij niet meer goed te weten hoe de avond verder is gelopen.

IJmeer
Het lichaam van Roossien is wel gevonden, het was in 2003 gedumpt aan de rand van het IJmeer. De rechter zegt dat de vrouw door geweld om het leven is gekomen.

Toch zegt de rechter dat niet is vast te stellen dat Roossien door W. om het leven is gebracht. Het is überhaupt niet duidelijk of hij in de nacht van haar dood contact met haar had. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij als een van de laatste personen seks met haar had.

Vuilniszakken
Dat W. wel kon worden veroordeeld voor de dood van Mos, komt mede omdat zijn DNA is gevonden op een van de vuilniszakken waarin delen van het lichaam van Mos zaten. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij geweld tegen haar heeft gebruikt en haar keel heeft dichtgeknepen. 

De politie zou 'uitputtend onderzoek' hebben gedaan om uit te sluiten dat iemand anders dan Sjonny W. Mos om het leven zou hebben gebracht. Daar werd echter geen enkele aanwijzing voor gevonden. Naast doodslag is W. ook veroordeeld voor het verbergen van het lichaam van Mirela Mos. 

De rechtbank stelt dat Sjonny W. een persoonlijkheidsstoornis heeft en zeer agressief kan worden onder invloed van alcohol en cocaïne. Er is sprake van een hoog risico op het plegen van hetzelfde misdrijf, daarom mag hij na zijn gevangenisstraf niet zonder behandeling terugkeren in de maatschappij.