De advocaten van Sjonny W., die verdacht wordt van het doden van drie vrouwen, vinden dat hij vrijuit moet gaan. 'In alle zaken zijn slechts beperkte aanknopingspunten', zegt advocaat Nancy Dekens.
Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over. Dat eiste gisteren de maximale straf die hiervoor opgelegd kan worden: twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De officier benadrukte in haar requisitoir dat W. op mensonterende wijze met drie levens is omgegaan. Maar Sjonny W. ontkent deze week in de rechtszaal alle betrokkenheid.
Lees ook: Moordverdachte Sjonny W.: 'Ik heb niets met moorden te maken'
Sabrina Oosterbeek
De meest recente zaak is die van Sabrina Oosterbeek. Zij verdween in 2017 en is nooit meer teruggevonden. W. geeft toe dat zij op de avond voor haar verdwijning bij hem was. Ze hebben samen drugs gebruikt en seks gehad en volgens W. is zij de volgende ochtend in levende lijve weer weggegaan. Het OM gelooft dat niet en denkt dat W. haar heeft omgebracht en haar lichaam heeft laten verdwijnen. 'Het OM zegt bij alles veel te makkelijk: 'wat hij zegt, moet u niet geloven'', zegt Dekens. 'Ze gaan heel kort door de bocht in de conclusies die ze trekken. Ze gaan uit van een scenario en alles dat in andere richtingen wijst, verwerpen ze'.
Fiets
Eén van de redenen waarom het OM W. verdenkt, is de fiets van Sabrina. Op de dag van haar verdwijning is Sjonny W. gefilmd met deze fiets, terwijl hij in eerste instantie ontkende daar wat vanaf te weten. Dekens zegt daarover: 'W. is op een gegeven moment geconfronteerd met die beelden en dacht toen: 'dat is waar ook'. Hij heeft die fiets van haar gekocht en had daar eerder helemaal niet aan gedacht. Hij was die dag redelijk van het pad af. Hij had veel drugs gebruikt en alcohol gedronken in de nacht ervoor, dus het stond niet meer scherp op zijn netvlies.'
Getuige
Ook onderbouwt justitie haar verdenking tegen W. door gesprekken met een getuige, die zou hebben beweerd dat W. tegen hem heeft gezegd dat 'ze Sabrina nooit meer terug zouden vinden'. Maar volgens W. heeft dat gesprek nooit plaatsgevonden. 'Justitie heeft een deal gesloten met een veroordeelde oplichter, een nep-getuige. Het is een broodje aap, die twee kennen elkaar nauwelijks', zegt W.'s advocaat. Deze getuige zou ook verteld hebben waar W. heeft gezegd dat Sabrina ligt, maar op die plekken is zij nooit gevonden.
Mirela Mos
De Roemeense Mirela Mos werd in 2004 om het leven gebracht. Haar lichaam werd in stukken teruggevonden in verschillende vuilniszakken bij de Wamelstraat in Zuidoost. Volgens justitie heeft W. dit gedaan. Buren hebben verklaard dat ze hem in de dagen voor de vondst van het lichaam hebben zien slepen met vuilniszakken waar een stinkende vloeistof uit liep. 'Wat er precies inzat, weet ik niet', zegt Dekens. 'Maar mevrouw Mos zat er niet in. Die mensen hebben dat ook 15 jaar later pas verklaard, niet ten tijde van de vondst van haar lichaam. Die getuigen hebben toen al zoveel uit de media vernomen over hun verdachte buurman, dat zegt niets.'
Sporenonderzoek bij het lichaam van Mirela Mos
Dna-mengprofiel
Op de knoop van één van de vuilniszakken is dna gevonden. Het gaat om een mengprofiel van het slachtoffer, verdachte Sjonny W. en een ander. Volgens het Openbaar Minsterie bewijst dit dat de zak waarin een deel van het lichaam van Mirela zat, is aangeraakt door W. Maar die ontkent opnieuw. 'Het is een mengprofiel en het is geen sterke match', zegt Dekens. 'Het is niet uitgesloten dat het door een ander is overgedragen.' Of het niet heel toevallig is dat buren hem zien slepen met zakken én dat er dna van W. is gevonden? 'Ja, maar dan zou je ook vast moeten stellen dat er bijvoorbeeld in zijn woning iemand is omgebracht. Daar is nooit een spoor van gevonden. Bovendien is zij met een bepaald type gereedschap in stukken gedeeld, dat zouden de buren echt gehoord moeten hebben', aldus Dekens.
Een gruwelijk detail in deze zaak is nog dat er een aantal organen misten in het lichaam van Mirela. 'Die zijn er op zorgvuldige en specialistische wijze uitgehaald. Daar moet je echt specifieke kennis van hebben, dat heeft mijn client niet', zegt Dekens.
Monique Roossien
Het lichaam van Monique Roossien wordt in 2003 gevonden bij het water van de Uitdammerdijk. Zij woonde in Sappemeer en werkte als prostituee. Door bruut geweld is zij om het leven gebracht.
Monique Roossien
Het OM denkt dat W. ook voor haar dood verantwoordelijk is. Op haar geslachtsdelen zat zijn dna. Ook werden later, in de auto van Mirela Mos, zandkorrels en een grasspriet gevonden waar het dna van Monique op zat. Volgens het OM is Sjonny W. de enige connectie tussen Mirela en Monique.
'Vergevorderde CSI'
'Het bewijs in deze zaak is echt vergevorderde CSI', zegt Dekens hierover. 'Er zijn slechts een paar zandkorrels gevonden, geen grote scheppen zand. En het Openbaar Ministerie zegt dat W. de enige connectie is, maar het is de enige connectie die ze hebben onderzocht.' Volgens de advocaten van W. zijn er mogelijk ook heel andere connecties tussen de vrouwen. 'Ze werkten beide in de prostitutie, er zijn mogelijk veel meer mensen die beide vrouwen kennen maar dat is allemaal niet onderzocht. Het zijn onuitgerechercheerde links', zegt Dekens.
Samenhang
Het OM benadrukte gisteren in zijn strafeis dat er misschien niet veel direct bewijs is, maar dat de hoeveelheid indirect bewijs meer dan genoeg is. Ook ziet het OM een samenhang tussen de zaken. 'De vrouwen lijken op elkaar en verdienden allemaal geld of drugs door middel van seks. Twee van hen zijn ook nog eens voor het laatst bij hem gezien en hebben daarna nooit meer een teken van leven gegeven', licht persofficier van justitie Justine Asbroek toe.
Maar Dekens vindt de zaken juist níet vergelijkbaar. 'Met Mos had hij een relatie, met Oosterbeek gebruikte hij drugs en Roossien is een prostituee geweest die hij een keer ergens heeft opgepikt. Ik heb grote moeite met de slag die het OM maakt. Bovendien is de modus operandi telkens anders. Met de vrouwen zijn heel verschillende dingen gebeurd. Er ligt gewoon veel te weinig', zegt zij. 'Om daar iemand weet ik hoe lang voor op te sluiten, dat kan gewoon niet.'