Start van hoofdcontent

Stad

nl

Coronapatiënt sneller uit ziekenhuis, huisartsen nemen zorg over: 'Nauwelijks extra werk'

9 november 2020, 18.35 uur · Door Redactie

Ongeveer tien bijna herstelde coronapatiënten zijn sinds vorige week eerder ontslagen uit het ziekenhuis dan normaal. Ze worden thuis extra in de gaten gehouden door de huisarts. 'Voor patiënten is dat fijn. Maar vooral voor ziekenhuizen is het fijn om vrije bedden te hebben', zegt huisarts Markus Kruyswijk.

AT5

Amsterdam is de eerste stad in Nederland die op deze manier de druk op de ziekenhuizen probeert te verlichten. Gemiddeld liggen coronapatiënten acht dagen in het ziekenhuis. Met deze methode kunnen ze twee dagen eerder naar huis. Amsterdam hoopt op deze manier vijftig patiënten tegelijk in de gaten te kunnen houden.

Dat lijkt een kleinigheid, maar het kan een belangrijk verschil maken, weet huisarts Kruyswijk. 'De vrijgekomen bedden kunnen voor andere patiënten worden gebruikt.'

Stabiel genoeg

De ziekenhuis bekijken wie er stabiel genoeg is om eerder naar huis te kunnen. De huisartsen weten wat ervoor nodig is aan hulp thuis. Het belangrijkste: de patiënten krijgen zuurstof thuis. Er zijn ook afspraken gemaakt met thuiszorg en de huisarts heeft dagelijks contact met de patiënt.

Dat levert volgens Kruyswijk nauwelijks extra werk voor de huisarts op. 'Bij coronapatiënten die niet in het ziekenhuis hebben gelegen, moet je altijd op de hoede zijn dat de situatie niet verslechtert. Bij deze patiënten hoef je je minder zorgen te maken. Deze mensen hebben zuurstof en goede instructies gekregen.' 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938