Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Klaas-Jan Huntelaar (37) stopt eind seizoen als profvoetballer: 'Het is een keer klaar'

12 december 2020, 22.11 uur · Aangepast 12 december 2020, 23.54 uur · Door Redactie

Klaas-Jan Huntelaar stopt aan het einde van het seizoen met profvoetbal dat vertelde hij tijdens de persconferentie na de 4-0 overwinning op PEC Zwolle. Huntelaar scoorde vanavond het eerste doelpunt van de wedstrijd.

Klaar Jan Huntelaar vertelt dat hij na dit seizoen stopt als profvoetballer - Jarno Grob/AT5

Hij stelde in het interview na het seizoen eerst even rust te willen hebben en een paar maanden thuis te zijn. 'Even landen weer, daarna zien we wel verder.' De 4-0 die Huntelaar vanavond maakte, was ook meteen zijn 150ste doelpunt in dienst van Ajax.

'Het is zo goed als definitief', zegt de spits in de perszaal. 'Je ziet aan Arjen Robben ook dat hij er toch nog voor gekozen heeft een seizoen door te voetballen, maar in eerste instantie denk ik er aan om te gaan stoppen, duidelijk punt.'Huntelaar komt dit seizoen steeds minder aan spelen toe. 'Door wat meerdere blessures vandaag sta ik erin, anders was dat minder snel het geval geweest. Ik ken mijn rol bij de club dus gebrek aan speeltijd is zeker niet de reden. Ik vind het nog steeds leuk om op het trainingsveld te staan, maar ik ben natuurlijk ook geen achtien meer, ik begin de trainingen af en toe te voelen.'

Complimenten

'Jonge spelers kijken soms met open mond naar Klaas-Jan', zegt trainer Erik ten Hag na afloop van de wedstrijd tegen PEC. Huntelaar had zijn plannen nog niet kenbaar gemaakt aan zijn trainer, maar die kijkt niet op van zijn beslissing. 'Ik ben met Klaas over zijn traject in gesprek zolang ik hier ben, we hebben het gehad over zijn rol op het veld, maar ook in de kleedkamer, die is enorm groot. Wat hij er allemaal voor doet iedere training weer, hij is een voorbeeld.'

Hij kwam in de winter van 2006 van Heerenveen naar Amsterdam en wist meteen veelvuldig het net te vinden. In zijn eerste halve seizoen kwam hij tot zestien wedstrijden voor Ajax, waarin hij zestien keer scoorde. Doordat hij dat seizoen ook al 17 keer scoorde voor Heerenveen, werd hij topscorer van de competitie. Iets wat hij twee seizoenen later herhaalde.

Terugkeer

Na ruim 2,5 jaar vertrok hij naar Real Madrid waar hij een jaar bleef. Via AC Milan kwam hij bij het Duitse Schalke 04 terecht. Drie jaar geleden kwam hij weer terug naar Amsterdam, waar hij opnieuw een belangrijke schakel werd. Vooral in de competitie pikte hij de nodige doelpunten mee, al startte hij steeds minder vaak in de basis.

Hij kreeg desondanks veel waardering voor de rol die hij vervulde, ook van zijn ploeggenoten. Zo zei Noussair Mazraoui anderhalf jaar geleden tegen AT5  nadat Huntelaar er twee tegen Emmen maakte: 'Ik heb er alleen maar respect voor. Het is gewoon een legend. Hij wordt binnenkort 36, echt respect man.'

Contract verlengd

Afgelopen zomer verlengde hij zijn contract met een jaar. 'Ik wilde graag nog door en het liefste hier bij Ajax', zei de spits. 'Ik voel me fit, kom met plezier naar de club en ik weet zeker dat ik nog een bijdrage kan leveren op het veld. Maar ik weet dat mijn rol naarmate de jaren vorderen verandert.'

Directeur voetbalzaken Marc Overmars zei toen dat er ook met Huntelaar gesproken wordt over de toekomst en andere rollen voor hem bij Ajax.

Huntelaar werd in 2019 landskampioen met Ajax. Daarnaast won hij als Ajacied in 2006, 2007 en 2019 de KNVB Beker en in 2007 en 2019 de Johan Cruijff Schaal. Hij staat in de top tien van Ajacieden met de meeste doelpunten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938