Start van hoofdcontent

Stad

nl

Semra mag toch in woning overleden vader blijven: 'Geen woorden voor, ben zó blij'

21 december 2020, 20.00 uur · Aangepast 22 december 2020, 12.22 uur · Door Redactie

'Ik heb er geen woorden voor, ik ben zó blij.' De 24-jarige Semra Mesfum mag toch in de huurwoning van haar overleden vader blijven wonen. Woningcorporatie Eigen Haard wilde dat ze het huis zou verlaten, maar krijgt ongelijk van de rechter. 'Ik kan nu eindelijk rouwen.'

Semra woonde  al drie jaar bij haar vader in huis toen hij vorig jaar november verongelukte. Ze kreeg tot mei de tijd om een nieuwe woning te vinden van Eigen Haard, maar dat lukte niet.

De wooncorporatie wilde dat de jonge doktersassistente uit Nieuw-West de woning zou verlaten omdat Semra er geen sprake zou zijn van een duurzaam gemeenschappelijk huishouden. Semra stond overigens wel ingeschreven op het woonadres van haar vader. Op  het huurcontract van Eigen haard  stond ze niet, daarop staat doorgaans alleen de hoofdhuurder.

Semra begreep er niks van. Volgens haar voldeed ze wel aan de voorwaarden. 'Ik zorgde voor mijn vader, ik heb ook een verklaring van de huisarts dat ik mantelzorger was.' Haar intentie was om langdurig met haar vader samen te blijven wonen. Ze wees hierbij op haar Eritrese achtergrond waarbij dat gebruikelijk is. 

Aandenken 

De rechter stelt Semra nu in het gelijk. Tot grote vreugde van haarzelf. 'Het ongeluk van mijn vader was het ergste,  maar dit is een goed iets. Ik kan nu eindelijk rust vinden en heb met het huis ook een aandenken aan mijn vader.'

De vele steunbetuigingen die ze ontving, deden haar goed. 'Ik wil iedereen bedanken. Maar ik weet ook dat er meer jongeren zijn die op deze manier dakloos worden. Daar wil ik me nog voor inzetten.' Eigen Haard  laat weten de uitspraak van de rechter over te nemen.

Duurzame versus aflopende gemeenschappelijke huishouding
Volgens de wet hebben kinderen niet automatisch recht op de huurwoning van hun ouders als die komen te overlijden. Een huurwoning is niet erfbaar, zodat iedereen kans blijft maken op een huurwoning. Bij ouders en inwonende kinderen is er geen sprake van een duurzame, maar juist van een aflopende gemeenschappelijke huishouding. Kinderen 'vliegen uit' en gaan op zichzelf wonen.

In het geval van Semra is er volgens de rechter sprake van een bewust duurzaam gemeenschappelijk huishouden omdat Semra pas op haar 21e bij haar vader is gaan wonen, met als doel dit langdurig voort te zetten. De rechter achtte het bewezen dat Semra met haar vader een gemeenschappelijk financiël huishouden voerde en de zorg voor haar vader op zich nam. Ook kon zij aantonen dat ze samen met haar vader een huis wilde kopen met als intentie de samenwoning langdurig voort te zetten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938