Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Niet iedereen houdt zich aan vuurwerkverbod: 'Rutte moet het aantal IC-bedden maar ophogen'

30 december 2020, 07.00 uur · Aangepast 30 december 2020, 09.26 uur · Door Redactie

'Mensen gaan gewoon de straat op om vuurwerk af te steken', zegt Joeri tegen AT5. Komende jaarwisseling is er een algeheel vuurwerkverbod, maar niet iedereen gaat zich daaraan houden. 

Joeri en Thomas, niet hun echte namen, hebben nog voldoende vuurwerk voor oud en nieuw. In heel Nederland is op dit moment een verbod op het kopen, verkopen, vervoeren en afsteken van vuurwerk. Maar toch verwachten de twee een feest rond de jaarwisseling. 

'Mensen hebben genoeg liggen. Ze hebben spullen over van vorig jaar of gaan het nog steeds halen. Ze gaan de grens over. Er is genoeg vuurwerk en er zal genoeg afgestoken worden. Dat is 100 procent zeker,'  vertelt een van de twee. Zelf zijn ze ook van plan om hun vuurwerk af te steken. 

AT5

De mannen vinden dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het afsteken van vuurwerk en vinden dus dat ze zich niet aan de regels hoeven te houden. 'Ik denk dat Rutte gewoon het aantal IC-bedden moet ophogen. Hij heeft ze ook verminderd. dus het is zijn schuld.'

Extra politie op straat 

De boete voor het afsteken van vuurwerk begint bij 100 euro. 'Je mag eigenlijk niks', zegt Anne Dreijer, vuurwerkspecialist bij de Amsterdamse politie. Er is een verbod op al het vuurwerk, behalve op categorie 1. Daaronder vallen bijvoorbeeld sterretjes en knalerwten, kindervuurwerk. 

'Er zal altijd een groep zijn, vermoeden wij, die zich niet aan het vuurwerkverbod gaat houden', vertelt Dreijer. 'Maar we hopen dat het merendeel van de mensen zich aan de regels gaat houden  en dat we een fijne en gezellige oud en nieuw hebben. Alleen dan zonder vuurwerk.'

Quote

'We hopen dat het merendeel van de mensen zich aan de regels gaat houden'

Anne Dreijer, vuurwerkspecialist politie

Bij de gemeente en politie houden ze rekening met een drukke jaarwisseling. Er worden twee keer zoveel agenten en handhavers ingezet.

Burgemeester Femke Halsema zei twee weken geleden tijdens een gemeenteraadsvergadering dat er een volgorde van prioriteiten voor de jaarwisseling gemaakt is. Het belangrijkste is de handhaving van de openbare orde, daarna komt de handhaving van de coronamaatregelen en daarna de handhaving van het vuurwerkverbod. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938