Start van hoofdcontent

Stad

nl

Arena klaar voor viering oud en nieuw, kijk vanavond live mee op AT5

31 december 2020, 07.00 uur · Aangepast 31 december 2020, 11.43 uur · Door Redactie

Vanavond is het zover. Om 00.00 uur kan er afscheid genomen worden van 2020 in de Johan Cruijff Arena.. De afgelopen dagen is er hard doorgewerkt om de centrale viering van de jaarwisseling te kunnen realiseren in de voetbaltempel. 

Vorige week zette burgemeester Femke Halsema een streep door de show op het Museumplein, omdat de kans bestond dat er publiek op af zou komen. Even leek het dus op dat er dit jaar geen viering met een nationaal aftelmoment op tv zou zijn. Vanwege de lockdown wilde de gemeente voorkomen dat mensen naar het plein zouden gaan om te kijken. In de afgesloten Johan Cruijff Arena bestaat dit risico niet.

Het gras is heilig 

Omdat er niet op het gras gebouwd mag worden, worden de enorme lichtconstructies aan het dak van het stadion gehangen. Volgens technisch producent Iko Claassens wordt het gras nauwlettend in de gaten gehouden. 'Er lopen ook mensen rond in gele hesjes, de graspolitie om ervoor te zorgen dat we niet per ongeluk op het veld gaan staan.'

Acht podiums

Het vuurwerk wordt nagebootst met licht- en geluidseffecten. Het podium bestaat uit lichtgevende cijfers. 'Er wordt nu gerepeteerd en je ziet in die grote klok, acht podia zitten. Waar straks muzikanten in gaan spelen', vertelt Bas Dokter van projectbureau Fjuze.

'De artiesten moeten naar boven via een ladder en met een beveiliging. Mocht er iets misgaan zitten ze wel vast. Ze gaan hier ongeveer 10 meter omhoog', zegt Claassens.

Live op AT5

De avond wordt om 18.30 uur afgetrapt met een show speciaal voor kinderen. De Amsterdamse kinderburgemeester start symbolisch de klok, die aftelt naar middernacht en jonge talenten van dansschool Lucia Marthas presenteren hun nieuwjaarshit, die speciaal voor de Amsterdamse viering is gemaakt. Deze show is ook te zien op AT5, online en op tv.

Daarna is de viering voor iedereen live te volgen vanaf 22.30 uur op AT5, op tv, de website en Facebook. Ook bij NH en de NOS is de show te zien. Voorafgaand aan het aftelmoment wordt er in deze Countdown Show teruggeblikt op een bewogen 2020 en wordt afgeteld naar 2021.

Studenten

De presentatie van de show is in handen van Tim Senders en Daan Boom en zijn er optredens van studenten van het Conservatorium van Amsterdam en cabaretier Rayen Panday van Comedytrain. Tijdens de liveshow zal AT5-presentator Rayen Halfhide laten zien hoe er oud en nieuw in 'coronastijl' wordt gevierd.

Oudjaarsavond op AT5

  • 18.30 uur: Countdown Ceremony speciaal voor kinderen
  • 22.30 uur: Countdown Show
  • 23.50 uur: nationaal aftelmoment

Kijk AT5 op tv:

  • KPN: 510
  • Ziggo: 725
  • T-Mobile: 502
  • Digitenne: 25 (alleen 's avonds)

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938