Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe vergadering over Moderna-vaccin, mogelijk vandaag goedkeuring EMA

6 januari 2021, 08.15 uur · Aangepast 6 januari 2021, 08.28 uur · Door Redactie

Wordt het tweede corona-vaccin vandaag goedgekeurd voor gebruik in Europa? Op die vraag moet het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) antwoord geven. Vandaag wordt er opnieuw vergaderd over de toelating van het vaccin, nadat er maandag toch nog vragen van een speciale beoordelingscommissie onbeantwoord bleven.

Pixabay / Willfried Wende

In die beoordelingscommissie zitten afgevaardigden van 27 landen en die moeten het allemaal eens worden. Mogelijk komt die overeenstemming vandaag al en wordt het Moderna-vaccin goedgekeurd door het EMA. Het is dan aan de Europese Commissie om een laatste fiat te geven, maar dat is slechts een formaliteit.

Volgende vaccinatiefase

Na goedkeuring kan er begonnen worden met een volgende fase van de Nederlandse vaccinatiestrategie. Zo werd dit weekend bekend dat huisartsen die met coronapatiënten te maken hebben, waarschijnlijk tot de eerste groep behoren die met het Moderna-vaccin ingeënt wordt.

Vandaag wordt ook de eerste Nederlandse vaccinatiespuit gezet, dat gebeurt vanochtend op een priklocatie in Veghel. De betreffende zorgmedewerkers worden ingeënt met het vaccin van de farmaceuten Pfizer en BioNTech.

Bewaartemperatuur

Het grote voordeel van het Moderna-vaccin is dat het op -20 graden Celsius bewaard kan worden. Bij het vaccin van Pfizer/BioNTech is dat -70 graden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938