Start van hoofdcontent

Stad

nl

Maximum snelheid Kattenburgerstraat naar 30, rijbaan wordt smaller en verschoven

11 januari 2021, 18.40 uur · Door Redactie

De massale protesten van Kattenburgers tegen de verkeersplannen van de gemeente hebben gewerkt, deels althans. De gevreesde knip in de Oostertoegang gaat door, waardoor er meer auto's door de Kattenburgerstraat zullen komen. Maar de maximum snelheid in de straat gaat wel omlaag, naar 30 kilometer per uur.

Naast de snelheidsverlaging wordt de rijbaan van de straat een stuk smaller en wordt hij verschoven, waardoor de rijbaan verder van de huizen af komt te liggen. Waarnemend verkeerswethouder Victor Everhardt schrijft dat vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Door de maatregelen zou de geluidsoverlast voor bewoners beperkt moeten worden. De lagere snelheid draagt bij aan een betere luchtkwaliteit.

Eenrichtingsverkeer

Kattenburgers protesteerden eind 2019 en begin 2020 tegen de verkeersplannen van de gemeente. Als onderdeel van het programma autoluw komt er meer eenrichtingsverkeer aan de oostkant van het Centraal Station. De verwachting is dat er daardoor veel meer automobilisten gebruik gaan maken van de Kattenburgerstraat. Het kan tot wel 30 procent drukker worden zo was een eerste schatting.

Al eerder werden de overlastbeperkende maatregelen door de gemeente voorgesteld, maar nu zijn die ook vastgelegd in een zogenaamde concept-Nota van Uitgangspunten. Die nota komt ter inspraak te liggen. Zodra de inspraak eindigt wordt de nota definitief gemaakt. Met de herinrichting van de Kattenburgerstraat moet in 2023 begonnen worden, een jaar eerder wordt het eenrichtingsverkeer al ingevoerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938