Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdwaalde vos loopt door centrum: 'Heel bizar'

14 januari 2021, 10.34 uur · Aangepast 14 januari 2021, 16.24 uur · Door Redactie

Voetgangers en fietsers in het centrum keken vanochtend vreemd op toen ze een vos zagen langslopen. Uiteindelijk is de vos gevangen. 

AT5 kreeg van meerdere Amsterdammers foto's en beelden door. Rond 5.00 uur is de vos gezien op beelden van een dashcam van een auto op de Haarlemmerdijk. De vos werd rond 7.40 uur gespot op de Lijnbaansgracht. 'Vond het wel grappig en had het nog nooit gezien', laat iemand weten die de vos vanaf een paar meter afstand kon fotograferen.

Elandsgracht

Ongeveer een uur later zag een ander hem op de Elandsgracht, ter hoogte van het Johnny Jordaanplein lopen. Een aantal minuten later liep de vos op de Keizersgracht.

Op beelden van een fietsster is te zien dat de vos verdwaald lijkt. Na op een paar fietsers te hebben gewacht keert het dier op de rijbaan om, om vervolgens vlak langs de fietser over de rijbaan terug te lopen. 'Heel bizar', laat de fietsster weten. 'Wel een beetje zielig.'

Video door Renske Valkenburg

Later op de ochtend is de vos door iemand gevangen en daarna meegenomen door de Dierenambulance. Volgens de Dierenambulance liep het dier wanhopig heen en weer en rustte het uit onder een warme auto. Uiteindelijk is de vos door iemand 'met liefdevolle bedoelingen in de kraag gegrepen'. 

Paartijd

Er worden vaker vossen gezien in het centrum. Dat komt doordat het paartijd is voor vossen. Mannetjesvossen verlaten dan hun gebied om naar een geschikte partner te zoeken. Daardoor trekken ze ook vaker de stad in. Het paarseizoen duurt tot februari, met een piek in januari.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938