Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mobiele Eenheid grijpt in bij illegale demonstratie Museumplein

17 januari 2021, 14.03 uur · Aangepast 18 januari 2021, 07.34 uur · Door Redactie

De Mobiele Eenheid heeft vanmiddag de illegale demonstratie op het Museumplein ontmanteld waar ongeveer tweeduizend mensen aanwezig waren. De demonstranten werden verdreven naar de omliggende straten. Eerder vanmiddag werd een verbod afgekondigd, maar toch had een grote groep mensen zich verzameld op het plein. De driehoek, bestaande uit burgemeester, politie en justitie, had vervolgens een noodbevel afgekondigd, wat betekent dat iedereen het plein moet verlaten. 

De demonstranten kwamen bij elkaar omdat zij het niet eens zijn met de coronamaatregelen van het demissionair kabinet. Eerder deze week werd de demonstratie nog afgelast door de initiatiefnemer. Het Westerpark, de locatie die de gemeente had aangewezen, zou volgens de organisatie niet genoeg plek bieden voor alle demonstranten. Via social media gaven mensen aan toch te willen komen naar het Museumplein, maar de gemeente riep hen op niet te demonstreren. Daar werd echter niet naar geluisterd, waardoor er in de loop van de middag rond de tweeduizend mensen op het Museumplein stonden.

Rond 14.00 uur werd aangekondigd dat de politie ‘gefaseerd en de-escalerend op zou treden’ tegen de aanwezige demonstranten. Niet lang daarna werd er een noodbevel afgekondigd. Dit houdt in dat het voor niemand is toegestaan om op het Museumplein te verblijven.

(Artikel gaat verder na de fotoreeks)

Inzet ME

De demonstranten bleven een tijdje op het plein staan en leken niet te willen wijken, ook niet na meerdere waarschuwingen van de politie. Na 15.00 uur voerde de Mobiele Eenheid charges uit. Hierbij werden politieagenten te paard en een waterwerper ingezet. Het Museumplein werd hiermee schoongeveegd. Op het plein waren ook harde knallen te horen, vermoedelijk door vuurwerk.

De demonstranten werden vervolgens door de ME in de richting van het Concertgebouw gedreven. Ook daar werd opnieuw een waterwerper gebruikt.

De ME dreef de demonstranten vervolgens verder de wijk in via de Jan Willem Brouwerstraat en de De Lairessestraat. Hierbij ontstonden enkele opstootjes tussen de ME en de demonstranten. 

De hele live-uitzending die AT5 vanmiddag maakte is hier te zien:

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938