Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema: gevolgen coronaregels voor jongeren 'niet langer verantwoord'

11 februari 2021, 21.46 uur · Aangepast 11 februari 2021, 21.58 uur · Door Redactie

Bij het coronabeleid moet de overheid ook op een verantwoorde manier risico's durven nemen en jongeren moeten daarvan profiteren. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een gezamenlijke oproep met zes anderen. 

De brief is gepubliceerd in de Volkskrant en ook ondertekend door Maurice van den Bosch (voorzitter raad van bestuur OLVG), Jet Bussemaker (voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving), Hans Boutellier, (hoogleraar polarisatie en veerkracht VU), Mariëtte Hamer (voorzitter SER), Maurice Knijnenburg (voorzitter Nationale Jeugdraad) en Micha de Winter (em. hoogleraar pedagogiek).

In de brief schrijven ze dat jongeren aan het kortste eind trekken door de coronaregels. Zo is uitgaan, nieuwe mensen ontmoeten, dicht bij elkaar zitten en bij elkaar slapen verboden. 'Geestelijke en mentale ongezondheid, en onvoldoende bewegen krijgen dan een te klein soortelijk gewicht', schrijven ze. 'Wij vinden dat niet langer verantwoord. De mentale en sociale impact van de lockdown is voor jongeren hevig en tast ook het welzijn van onze samenleving aan.'

Sneltesten

Ze hopen dat jongeren met voorrang sneltesten, zoals een ademtest, kunnen doen. 'Dan kunnen met bewijzen van negatieve testuitslagen scholen, buurthuizen, studiezalen en sportclubs voor hen heropend worden.' Ook willen ze dat de leeftijdsgrens voor het georganiseerd buitensporten van 18 jaar naar 25 jaar gaat. 

Afgelopen vrijdag gaf Halsema in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester al aan dat ze vond dat er nagedacht moest worden over mogelijkheden om jongeren elkaar te kunnen laten ontmoeten en te kunnen laten studeren. 'Ik denk dat de komende maand wel de verplichting op ons als lokale overheid maar ook op de rijksoverheid ligt om jongeren helemaal vooraan te zetten. Want die vind ik tot nu toe telkens het kortste strootje trekken', zei ze toen.

Quote

'Jongeren vind ik tot nu toe telkens het kortste strootje trekken'

femke halsema, burgemeester

Tijdens een interview met Nieuwsuur ging Halsema vanavond verder op de brief in.

Premier Mark Rutte gaf afgelopen maandag na een persmoment in een interview met Hart van Nederland aan dat versoepelen voor jongeren nog niet kan. 'We zitten met een levensgevaarlijk virus. Op dit moment is versoepelen nog niet mogelijk.'

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938