Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kurano Bigiman verkozen tot Amsterdammer van het jaar 2020

14 februari 2021, 17.38 uur · Aangepast 14 februari 2021, 22.39 uur · Door Redactie

Kurano Bigiman is zojuist in het DeLaMar Theater uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar 2020. Bigiman zette op het Ir. Lely Lyceum in Zuidoost met succes de eerste gymnasiumopleiding in het stadsdeel op.

'Ik vind het fantastisch, ik vind het prachtig', zei een blije Bigiman direct na de bekendmaking. 'Ik wil alle stemmers bedanken en ik vind het een enorme eer. Maar ik vind het een nog grotere eer voor al mijn leerlingen. Deze is ook voor jullie.'

Bigiman, docent klassieke talen, zette de gymnasiumopleiding naar eigen zeggen op 'om te laten zien dat het gymnasium ook te bereiken is voor leerlingen uit Zuidoost.' 

'In Zuidoost ontbrak een gymnasiumopleiding', zei Bigiman eerder in een portret dat AT5 van hem maakte in aanloop naar de verkiezing. 'Persoonlijk vond ik dat altijd al heel gek. Dit zijn leerlingen met grote dromen. Die willen arts worden, of advocaat. Dat zijn beroepen waarin je Latijn en Grieks echt terugvindt.'

Bekijk hieronder het portret dat AT5 van Kurano Bigiman maakte in aanloop naar de verkiezing.

AT5

In tegenstelling tot voorgaande jaren was er dit jaar vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig bij de uitreiking, die werd gepresenteerd door Edson da Graça. Ook de burgemeester, die de prijs normaal gesproken uitreikt, besloot niet naar het DeLaMar Theater te komen. Wel was ze erbij via een videoverbinding.

Het was de zestiende keer dat de jaarlijkse verkiezing van Amsterdammer van het Jaar werd gehouden. Naast Bigiman waren er nog negen andere genomineerden, die zich dit jaar allemaal op een bijzondere manier inzetten voor de stad en de Amsterdammers. 

Vanaf 1 februari kon er gestemd worden op de tien genomineerden. In totaal werden er zo'n 21 duizend stemmen uitgebracht. 21 procent van deze stemmen ging naar Bigiman. 

Tweede en derde plaats

Mourad El Otmani eindigde op de tweede plaats in de verkiezing. El Otmani biedt met 'Young Amsterdam' jongeren tussen de 15 en 27 jaar mogelijkheden om hun talent te ontwikkelen en anderen te inspireren. Zo helpt 'Young Amsterdam' jongerenprogramma’s te organiseren over thema’s die zij zelf aandragen, zoals politiek, werkgelegenheid en talentontwikkeling.

De derde plaats ging naar Jurre van de Kamp. Hij richtte in 2012 de stichting Samen is niet Alleen op om mensen die in armoede leven te ondersteunen. Van de Kamp ziet dagelijks dat armoede niet alleen een gebrek aan financiële middelen is, maar ook grote gevolgen heeft voor het sociale leven van mensen.

Amsterdammertje van het jaar

Behalve Bigiman kregen nog twee Amsterdammers vandaag een prijs, namelijk die van Amsterdammertje van het jaar. In de categorie 13 tot en met 18 jaar ging de prijs naar drillrapper Arthur, bekend onder zijn artiestennaam Tur-G.

'Drillrap wordt onder invloed van de media geproblematiseerd', aldus de organisatie. 'Maar hij weet het imago van gangsterrapper 180 gragen om te draaien. En daar blijft het niet bij. Met zijn oproep op Insta om thuis te blijven, niet te rellen, om rolmodel te zijn en met zijn nieuwe hit Lockdown, laat hij zien dat dit pas het begin is van een schitterende carrière als rapper. Maar wij denken vooral als influencer, ambassadeur voor verbinding, liefde en vrede.'

AT5

In de leeftijdscategorie 7 tot en met 12 jaar ging de eer naar de de twaalfjarige Imane uit Slotermeer. Zij richtte onder andere Jong Plein ’40-’45 op, dat kinderen een stem in de buurt geeft en nam deel aan het 4 en 5 mei comité in Slotermeer. 

Imane is 'Amsterdammertje van het Jaar 2020 omdat ze overal en altijd, in iedere situatie en bij iedere gelegenheid inclusief samenleven onder de aandacht brengt', aldus de organisatie. 'En ze praat er niet alleen over, ze doet ook. Imane is een belangrijke ambassadeur voor de stad en voor Nieuw-West in het bijzonder. 

Bekijk hier alle portretten terug van de tien genomineerden voor Amsterdammer van het Jaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938