Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis begint met vaccinatie eerste patiënten

20 februari 2021, 10.00 uur · Door Redactie

In het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) krijgen 154 patiënten met kanker vandaag een coronavaccin toegediend. Het gaat om het Moderna-vaccin.

Pikist

De vaccinatie is onderdeel van een studie van meerdere ziekenhuis die onderzoek doen naar de werkzaamheid van het coronavaccin bij kankerpatiënten die chemotherapie, imuuntherapie of een combinatie van beide ondergaan. Patiënten met sommige vormen van kanker lopen een groter risico op een ernstiger verloop van een infectie met het coronavirus dan mensen zonder kanker.

Hoop op beschermende afweerreactie 

Het is volgens het AVL de eerste keer dat patiënten met deze ziekte worden meegenomen in een vaccinstudie. 'Dus daar weten we heel weinig over. We hopen natuurlijk dat de uitkomst zal zijn dat patiënten evengoed beschermd zijn als mensen zonder kanker', zegt internist-oncoloog John Haanen. De deelnemers aan het onderzoek moeten daarvoor in totaal vier keer naar het ziekenhuis komen: voor de eerste inenting, vier weken later voor de tweede prik en dan nog vier weken en zes maanden na de tweede vaccinatie.

Ruim 600 deelnemers

Het ziekenhuis gaat daarna de aanmaak van antilichamen in het bloed van patiënten meten om te zien of er een immuunreactie is. Ook wordt onderzocht of er klachten en bijwerkingen optreden na vaccinatie. In totaal doen ruim 600 patiënten mee aan de studie, verdeeld over verschillende ziekenhuizen. Volgens het AVL worden de ervaringen van de deelnemers vergeleken met mensen die niks onder de leden hebben.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938