Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest op het Museumplein tegen windmolens: "Ze komen letterlijk in mijn achtertuin"

6 maart 2021, 19.04 uur · Aangepast 6 maart 2021, 21.59 uur · Door Redactie

Een grote groep tegenstanders van megawindmolens demonstreerden vanmiddag op het Museumplein. Verontruste bewoners willen dat het stadsbestuur afziet van het plaatsen van zeer grote en hoge windturbines in de buurt van woonwijken. Belangrijkste bezwaar is het gevaar voor de volksgezondheid.

Op het Museumplein worden meerdere, tientallen meters lange spandoeken uitgerold. De demonstranten komen niet alleen uit de stad, maar ook uit plaatsen als Deventer en Swifterbant. Vraag het de meesten en ze zijn niet persé tégen de bouw van meer windmolens, maar graag niet in de eigen achtertuin. 

Bewoners maken zich vooral zorgen over hun gezondheid: het geluid van de windturbines zou leiden tot stress en slaapverlies. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erkent dat bijna 10 procent van de mensen binnen vier, vijfhonderd meter van een windturbine ernstige geluidsoverlast kan ervaren. Dit leidt tot stress en daaraan gerelateerde gezondheidsklachten. 

Quote

"Ik ben hier omdat ik me niet gehoord voel. Omdat er niet naar ons geluisterd wordt."

ANNEMARIE VAN IREN - BEWONER SCHELLINGWOUDE

Annemarie van Iren is een van de demonstranten. Zij woont prachtig aan de Schellingwouderdijk in landelijk Noord, maar ook midden in een zoekgebied. De gemeente is op zoek naar plekken waar in de toekomst mogelijk windturbines gebouwd kunnen worden.

Naast de Ring-Noord wordt ook gekeken naar onder meer IJburg, Zeeburgereiland en Science Park. Annemarie hoorde pas in december over de mogelijke komst van de windturbines: "Ik ben hier omdat ik me niet gehoord voel. En omdat we op geen enkele manier met dit gemeentebestuur in gesprek kunnen over alternatieven."

"Die dingen kunnen tweehonderd meter hoog worden en die komen letterlijk in mijn achtertuin", zegt een jonge bewoner. "Ik wil op IJburg blijven wonen, en dat kan op deze manier niet." Een andere bewoonster is met haar dochter naar het Museumplein gekomen. "Zo dicht bij een woonkern industrie plaatsen. Ik word gewoon emotioneel, ik begrijp het gewoon niet."

Annemarie is blij dat ook jongeren hun stem laten horen. "Wij krijgen steeds te horen dat jongeren dit wel willen. Dat die voor energietransitie zijn, voor de windturbines. Maar jongeren worden de gezinnen van straks. Over vijf, tien jaar hebben zij kinderen. Dan gaan zij zich zorgen maken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938