Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks houdt vast aan plan: 'Windmolens nodig in strijd tegen klimaatontwrichting'

14 januari 2021, 17.31 uur · Aangepast 14 januari 2021, 18.08 uur · Door Redactie

GroenLinks is niet van plan om af te zien van het plaatsen van zeventien windturbines in Amsterdam. 'Wij vinden dat Amsterdam verantwoordelijkheid moet nemen in de strijd tegen klimaatontwrichting en windmolens horen daarbij', zegt raadslid Jasper Groen. De plannen stuiten op veel verzet bij Amsterdammers bij wie de windmolens in de buurt gepland staan. 

AT5

De helft van de zeventien windturbines komt in de haven te staan. Maar voor de andere acht of negen turbines moet nog een locatie worden gezocht. Daarvoor worden nu verschillende mogelijkheden onderzocht: naast de Ring-Noord, IJburg, Zeeburgereiland en Science Park, kantorenpark Amstel III in Zuidoost en de Noorder IJplas. Bewoners vrezen voor geluidsoverlast en gezondheidsproblemen.

Quote

'We kijken nu waar dat kan, op een manier dat het niet onevenredig de Amsterdammer belast'

Jasper groen, groenlinks

'We willen de klimaatdoelstellingen halen, en die halen we met heel zorgvuldig onderzoek. We zijn nu aan het kijken waar dat kan, op een manier dat het niet onevenredig de Amsterdammer belast', zegt Groen.

Protest

Afgelopen dinsdag was er tijdens een inspraakavond een recordaantal van 160 insprekers die zich bijna allemaal tegen de plannen uitspraken. Ook op IJburg werd vorige week al actie gevoerd, en oprichter van actiegroep Windalarm Amsterdam, Naut Kusters, verwacht dat dat op meer plekken gaat gebeuren. Hij hoopt dat Amsterdam gaat kijken naar alternatieven.

Quote

'De bewoners gaan veel hinder ondervinden, zoals slaapstoornissen, hoofdpijn of misselijkheid'

anne-Marike smit, bewoner banne noord

'Er zijn heel veel daken in de stad. Ze willen 60 procent daarvan vol leggen met zonnepanelen. Maar als je nou 70 procent vol legt, dan heb je die molens niet nodig', zegt hij. Maar volgens GroenLinks is het beide nodig: zoveel mogelijk zonnepanelen én de zeventien windmolens.

Kusters krijgt bijval van Anne-Marike Smit. Zij woont in de Banne Noord, waar mogelijk zes windturbines komen te staan. 'De bewoners gaan daar heel veel hinder van ondervinden. Die hinder zou slaapstoornissen kunnen veroorzaken, of hoofdpijn en misselijkheid. We weten ook nog niet genoeg over de langetermijneffecten van windturbines op de gezondheid van kinderen', zegt ze.

Afstand tot huizen

De actievoerders zijn ook boos over de mogelijke afstand van de molens tot de huizen. In de provincie geldt een minimumafstand van 600 meter, in Amsterdam is dat slechts 350 meter. 'Ik ben het oneens met het afstandscriterium dat de provincie hanteert. Die is bedacht door de VVD en het CDA, voor hun kiezers. Ik geloof in de criteria die het Rijk hanteert en dat is ook waar we ons aan houden', zegt Groen daarover. Voor Anne-Marike Smit is dat moeilijk te bevatten. 'We zijn wat mij betreft vogelvrij verklaard.'

Inspraak

Als het aan GroenLinks ligt, worden de eerste turbines in 2025 geplaatst. Voor die tijd moet er nog veel worden onderzocht en zullen er nog meer inspraakmomenten volgen voor Amsterdammers die hun zorgen willen uiten. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938