Start van hoofdcontent

Stad

nl

Een helikopter, drone en heel veel zwaarbewapende agenten: dit is het Marengo-proces

22 maart 2021, 10.11 uur · Aangepast 22 maart 2021, 17.09 uur · Door Redactie

Zwaarbewapende agenten, een rondcirkelende helikopter en drone, en wachtende pers bij de bunker in Osdorp. Na drie jaar voorbereiding gaat het Marengo-proces vandaag inhoudelijk beginnen. Zeventien verdachten, waaronder Ridouan Taghi, moeten zich verantwoorden voor zeer zware misdaden.

De wegen naar de zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp zijn afgezet en er is veel politiemacht op de been. Het zouden de zwaarste beveiligingsmaatregelen ooit zijn genomen bij een strafproces.

De bunker

De pers kan niet aanwezig zijn bij de zitting omdat de 'bunker' niet groot genoeg is voor alle zestien verdachten, de beveiligers, advocaten, én de pers. Er wordt al langer kritiek geuit op de keuze voor de bunker in Osdorp als locatie. De zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol zou logischer zijn geweest, stellen critici.

Saskia Belleman, rechtbankverslaggever bij De Telegraaf vertelt waarom de rechtszaak niet wordt gestreamed:

Het Marengo-proces

Zeventien verdachten, waaronder Ridouan Taghi, staan vandaag terecht in het Marengo-proces. Zij worden onder andere verdacht van betrokkenheid bij zes liquidaties, vier pogingen daartoe, drie voorbereidingen voor een moord en een poging tot het veroorzaken van een explosie.

Ook de kroongetuige, Nabil B., staat vandaag terecht. Eén van de verdachten kan vandaag niet aanwezig zijn omdat hij in Colombia vastzit in afwachting van uitlevering.

Naast de pers zijn er ook veel toeschouwers aanwezig. Zij hebben zich verzameld in een horecazaak in de buurt van de rechtbank.

Een ondernemer vertelde dat ze zich overvallen voelde door de politiemacht. "Wij wisten helemaal niks. We kwamen vanmorgen met twaalf man binnen, aan komen rijden en dat konden we eigenlijk niet. De goegemeente moest wachten totdat de gasten binnen waren. Daar heb ik ook wel een beetje last van."

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938