Start van hoofdcontent

Stad

nl

SP: Amsterdamse kopers en verkopers dupe van onderlinge afspraken makelaars

23 maart 2021, 10.14 uur · Aangepast 23 maart 2021, 10.25 uur · Door Redactie

SP-fractievoorzitter Erik Flentge heeft naar aanleiding van een artikel in dagblad Trouw raadsvragen gesteld over onderlinge afspraken die veel makelaars in de Randstad zouden maken. De SP-fractie is van mening dat veel Amsterdamse kopers en verkopers daar de dupe van zijn en vindt daarom dat de makelaardij weer een beschermd beroep moet worden.

AT5 / Martijn van Veen

Sinds 2001 is het makelaarschap geen beschermd beroep meer en houdt alleen een branchevereniging als de NVM toezicht op kwaliteitseisen voor makelaars. Maar te strenge eisen zouden er voor kunnen zorgen dat leden hier weglopen.

En dit zorgt voor problemen, stelt de SP. "Hier openbaart zich wederom een neoliberaal project, dat opzichtig faalt", aldus SP-fractievoorzitter Erik Flentge. "De Amsterdamse kopers en verkopers worden sterk benadeeld."

Informatie doorspelen

Trouw maakte een rondgang langs 130 makelaars en 100 vastgoedhandelaren in de Randstad. "Ruim 10 procent van de makelaars en een kwart van de vastgoedhandelaren zegt dat er regelmatig afspraken ­worden gemaakt waarmee makelaars elkaar onderling helpen", stelt de krant.

Makelaars zouden onderling informatie doorspelen over biedingen die worden gedaan en ook zouden sommige makelaars alleen met kleine clubjes zakendoen. Hoeveel van die afspraken over huizen in Amsterdam worden gemaakt is niet duidelijk.

Publieke regie terugnemen

De SP-fractie wil dat de gemeente onderzoek doet naar in hoeverre deze werkwijze van 'schimmige' makelaars in Amsterdam plaatsvindt. Ook vindt de fractie dat de raad makelaars moet stimuleren een transparant biedingssysteem te gebruiken. Kopers kunnen dan zien wat andere geïnteresseerden hebben geboden en kunnen dan hun bod nog aanpassen.

Tot slot zou de gemeente bij het kabinet moeten bepleiten om de makelaardij opnieuw een beschermd beroep te maken. "Het wordt tijd publieke regie terug te nemen", stelt Flentge. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938