Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Enorme muurschildering bij Leidseplein: "Ontzettend blij mee"

24 maart 2021, 21.21 uur · Door Redactie

Er is een muurschildering van 120m2 gemaakt op de hoek van het Kleine-Gartmanplantsoen bij het Leidseplein. De muurschildering is van streetartist Judith de Leeuw.

Op de twee kanten van de muurschildering is een Surinaamse ballerina te zien die zich door een storm van bureaucratische papieren heen danst. Streetartist Judith de Leeuw kon meerdere boodschappen in het kunstwerk kwijt.

Bijlmer

Zo wil Judith laten zien dat Leidseplein als bolwerk van toerisme soms ver af staat van andere buurten in Amsterdam. "Ik woon zelf al drie jaar in de Bijlmer en ik merk dat we echt een geïsoleerd eilandje zijn af en toe." Zo merkt Judith dat veel van haar vrienden die als toerist de stad bezoeken, niets of nauwelijks iets over de Bijlmer te weten komen.

Judith had ook moeite om donkere ballerina's te vinden om model te staan voor de muurschildering. "Ik kon er maar twee vinden waarvan er eentje model heeft gestaan voor het kunstwerk. Nu blijkt het dat als je niet de juiste financiële middelen hebt en in een achterstandswijk woont, je een veel lagere kans hebt om ballerina te kunnen worden."

"Als streetartists zijn we de underdogs van de kunstwereld en hebben we lang niet zoveel kansen met alle regelgeving in Amsterdam om onze kunstwerken te maken", zegt de kunstenares. Zo werd bijvoorbeeld een muurschildering die Judith een aantal jaar geleden maakte aan de Vijzelgracht verwijderd en werd haar vorige verzoek om een muurschildering te maken afgewezen.

Ingewikkeld

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) onderkent de problematiek. "Het is voor veel kunstenaars ingewikkeld om een aanvraag in te dienen. Daar hoort ook heel veel administratieve rompslomp bij. We moeten er natuurlijk aan werken om te zorgen dat dat makkelijker wordt zodat mensen niet zeggen, laat maar."

Toch heeft Judith het er niet bij laten zitten. "Ik heb de afgelopen vijf jaar over de hele wereld moeten verven om uiteindelijk ook in Amsterdam welkom te zijn. Maar vandaag is de dag dat ik ook hier welkom ben en daar ben ik ontzettend blij mee."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938