Start van hoofdcontent

Stad

nl

Liveblog demonstratie Museumplein: demonstranten vertrokken of opgepakt

28 maart 2021, 13.57 uur · Aangepast 29 maart 2021, 07.39 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio

Er werd zondagmiddag opnieuw tegen de coronamaatregelen gedemonstreerd op het Museumplein. De politie heeft ingegrepen en de meeste actievoerders gingen daarna weg. Wel was er nog een groep blijven zitten. Zij zijn uiteindelijk opgepakt en in bussen naar het cellencomplex in Zuidoost gebracht. 

29 maart 2021, 07.39 uur

Dit liveblog is gesloten

Lees hieronder de gebeurtenissen terug

28 maart 2021, 20.08 uur

Journalist Arnold Karskens meegenomen en weer vrijgelaten

Arnold Karskens, die als verslaggever voor omroepvereniging Ongehoord Nederland op het Museumplein aan het filmen was, moest van de politie mee met de opgepakte demonstranten. Het zou niet duidelijk zijn geweest dat hij journalist was. Hij is na de rit met de bus wel vrijgelaten.

28 maart 2021, 18.05 uur

In bussen vervoerde demonstranten zijn op weg naar cellencomplex

De demonstranten die door de politie zijn meegenomen in bussen van het GVB, zijn officieel aangehouden. Dat meldt een woordvoerder van de politie aan AT5. Ze worden gebracht naar een cellencomplex in de stad. Naar verwachting worden ze in de avond wel vrijgelaten.

De politie maakt morgen bekend om hoeveel aanhoudingen het gaat. Het zijn hoofdzakelijk de demonstranten die bleven zitten terwijl de Mobiele Eenheid het grootste deel van de actievoerders verdreef. Op basis van videobeelden en foto's lijkt het zeker om tientallen aanhoudingen te gaan.

Ook zou er nog steeds een groep op het Museumplein staan.

28 maart 2021, 17.52 uur

Demonstranten weggebracht in GVB-bussen

De demonstranten die waren zitten toen de politie in actie kwam, zijn in GVB-bussen door de politie verplaatst.

28 maart 2021, 16.04 uur

Zo greep de Mobiele Eenheid vanmiddag in op het Museumplein

De waterkanonnen, in combinatie met ME'ers te voet, bleken uiteindelijk toch effectief genoeg om het plein bijna helemaal leeg te krijgen.