Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verslaggever Ongehoord Nederland door politie meegenomen tijdens demonstratie Museumplein

28 maart 2021, 19.48 uur · Aangepast 28 maart 2021, 22.18 uur · Door Redactie

Arnold Karskens, voorzitter van omroepvereniging Ongehoord Nederland, is vanmiddag door de politie meegenomen op het Museumplein. Het gaat volgens een politiewoordvoerder om een "ongelukkige samenloop van omstandigheden".

Inter Visual Studio

Karskens deed verslag van de demonstratie tegen de coronamaatregelen, iets dat hij al vaker heeft gedaan. Hij filmde met zijn mobiel en interviewde demonstranten, ook nadat de meeste demonstranten waren vertrokken. Op beelden die hij zelf maakte is te horen dat een ME'er zegt dat hij van de pelotonscommandant mee moet komen.

Perskaart

De verslaggever had een officiële politieperskaart van journalistenvakbond NVJ bij zich. Met zo'n perskaart mogen journalisten hun werk doen in door de politie afgezette gebieden om verslag te doen van bijvoorbeeld ongevallen, demonstraties, rellen en calamiteiten.

"Ondanks het feit dat ik dus een officiële politieperskaart heb, moet ik mee met de bus", zei hij. "Dit lijkt heel erg op Oost-Europese toestanden. En in landen waar ik wel meer heb gewerkt. De persvrijheid in Nederland is tanende."

Sit down

Een woordvoerder van de politie zegt dat Karskens zoals het er nu naar uitziet terecht was gekomen in de groep van demonstranten die een sit down deed toen de politie ingreep. Die groep is na meerdere waarschuwingen opgepakt. Omdat hij opging in de menigte, zou het niet duidelijk zijn geweest dat Karskens een journalist was.

"Er is heel vaak gevraagd om het terrein te verlaten, er waren heel veel waarschuwingen gegeven, als hij er dan tussen blijft zitten neemt hij zelf ook een risico", zegt de woordvoerder. Volgens haar gold de vordering om te vertrekken ook voor journalisten met een perskaart. Wel is Karskens, nadat duidelijk werd dat hij een perskaart had, na de rit met de bus vrijgelaten. Hij is, anders dan de demonstranten die gingen zitten, dus niet officieel aangehouden. 

Verklaring

Ongehoord Nederland wil volgend jaar toegelaten worden tot de publieke omroep. De omroepvereniging heeft 53.000 leden en maakt online al reportages en live-uitzendingen. In een verklaring laat Ongehoord Nederland weten dat Karskens zijn perskaart op het Museumplein al meerdere keren heeft laten zien. 

Karskens zou urenlang van zijn vrijheid zijn beroofd en gehinderd zijn in het uitoefenen van zijn beroep. "Als omroepvereniging Ongehoord Nederland vinden wij de handelswijze van de politie in Amsterdam een grove schending van zijn journalistieke vrijheid en beraden wij ons op verdere stappen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938