Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie-inzet bij protesten Museumplein afgelopen weken kostte ruim 5,5 miljoen euro

24 maart 2021, 15.18 uur · Aangepast 24 maart 2021, 15.55 uur · Door Redactie

Sinds 17 januari is de politie wekelijks in actie gekomen bij protesten tegen het coronabeleid die plaatsvonden op het Museumplein en die optredens kostten zo'n 5,5 miljoen euro. Dat laat de politie weten.

Afgelopen weekend hield de politie nog 150 mensen aan die op het Museumplein samenkwamen om te protesteren tegen het landelijke coronabeleid. Dit soort demonstraties vonden vanaf midden januari wekelijks plaats. Volgens de politie waren zij genoodzaakt in te grijpen gezien de demonstranten niet van plan waren afstand te bewaren, wat tegen de landelijke maatregelen ingaat. "We treden pas op nadat we uitgebreid gewaarschuwd hebben", stelt de politie.

Quote

"Het zijn geen extra uitgaven, het gaat ten koste van andere politiewerk"

Woordvoerder Politie

Inschatting

De politie laat nu weten dat dit soort politie-ingrepen al tot 5,5 miljoen euro aan kosten hebben geleid. Elf keer in totaal heeft de politie ingegrepen sinds 17 januari. "Het is een berekening op basis van het aantal mensen dat is ingezet en het aantal uren dat ze werken", vertelt een woordvoerder van de politie. "Het zijn geen extra uitgaven, het gaat ten koste van andere politiewerk."

Hoeveel mensen worden ingezet is afhankelijk van de inschatting die van te voren door de politie wordt gemaakt. "De ene keer zijn er meer mensen nodig dan de andere keer. Afgelopen zaterdag moesten we bijvoorbeeld veel mensen inzetten. Afgelopen weekend liepen de kosten dan al op tot zo'n 1,4 miljoen euro."

Waterkanonnen

De demonstraties die vanaf half januari plaatsvinden op het Museumplein liepen vaak uit de hand. De eerste keer dat mensen massaal gingen 'koffiedrinken' op het Museumplein uit onvrede om de coronamaatregelen, werden er al waterkanonnen ingezet. Ondertussen zijn er al honderden mensen aangehouden, en door snelrecht berecht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938