Start van hoofdcontent

Stad

nl

Per direct cameratoezicht op het Museumplein

1 februari 2021, 18.31 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

Burgemeester Halsema heeft besloten per direct cameratoezicht in te stellen op en rond het Museumplein. Dit als hulpmiddel voor het handhaven van de openbare orde. 

Op 17 en 24 januari zijn er grote bijeenkomsten geweest tegen de corona-maatregelen en het kabinetsbeleid daarover. Die momenten hebben geleid tot noodbevelen en grootschalige inzet van politie om het Museumplein te ontruimen.

333 aanhoudingen

Bij die twee demonstraties zijn in totaal 333 mensen aangehouden. Volgens de gemeente hebben de bijeenkomsten geleid tot zware schade aan het plein, van straatmeubilair tot aan de grasmat. Daarnaast is zwaar vuurwerk afgestoken. Omwonenden hebben aangegeven zich niet meer veilig te voelen n hun woon- en leefomgeving.

Volgens Halsema zijn er de komende tijd meerdere demonstraties aangekondigd of er zijn weer oproepen gedaan om te demonstreren of bijeen te komen op het Museumplein. Gezien het risico op ordeverstoringen blijft daarom de grootschalige inzet van politie bestaan. 

Naast het plaatsen van beveiligingscamera's zal de politie inventariseren waar er ook particuliere camera's gebruikt worden die handig kunnen zijn voor opsporing. De beveiligingscamera's blijven tot en met 29 maart op het plein.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938