Start van hoofdcontent

Stad

nl

Debat aangevraagd over aanpak protest Museumplein: 'Bedroevend hoe het is gelopen'

18 januari 2021, 15.10 uur · Aangepast 19 januari 2021, 15.52 uur · Door Redactie

Verschillende politieke partijen hebben een debat aangevraagd over de uit de hand gelopen demonstratie van gisteren op het Museumplein. 'Het is goed om weten wat de overwegingen van de burgemeester zijn geweest om te handelen zoals het gisteren gegaan is. Had voorkomen kunnen worden dat het zo uit de hand loopt?', wil CDA'er Diederik Boomsma weten. 

Erik Flentge van de SP snapt de demonstratie op zich wel. 'Ik gun iedereen een goed protest tegen Rutte, want ik heb ook wel vragen over zijn beleid. Maar als er een noodbevel is moet je weg. Als je dan gaat rellen verlies je me, en ik denk heel Amsterdam en ook de rest van Nederland. Stenen gooien naar de ME, ik zag extreem-rechtse gasten de Hitlergroet brengen. Zij verdienen wat mij betreft een flinke klap met een gummiknuppel. Ik heb veel beelden terug gezien en politie greep zover ik kon zien adequaat en professioneel in.'

Quote

'Ik vind het echt heel erg goed dat de burgemeester zo stevig heeft ingegrepen'

marianne poot, fractievoorzitter vvd amsterdam

Marianne Poot van de VVD looft het ingrijpen van Halsema. 'De demonstratie was verboden, dat is niet zomaar. Ik snap het daarom echt heel goed dat de burgemeester zo stevig heeft ingegrepen. 

Het gaat haar vooral om de volksgezondheid: 'Het is asociaal om willens en wetens de gezondheid van anderen in gevaar te brengen als je geen afstand kunt houden. Na de demo op de Dam 1 juni had ik kritiek op het feit dat er daarom niet werd ingegrepen. Bij het debat zou ik heel graag willen weten of het ingrijpen van gisteren de lessen zijn die geleerd zijn van de Damdemo.'

'Het is vreselijk hoe het is gelopen', vertelt Boomsma. 'Met een ploertendoder een paard verwonden, stenen gooien naar de politie. Het is echt bedroevend. Dit moeten we niet nog een keer willen, er zullen nog wel meer van dit soort demo's komen'.  

Of het debat over demonstratie woensdag al wordt gehouden is nog onduidelijk. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938