Start van hoofdcontent

Stad

nl

ME stuurt betogers coronaprotest van Museumplein af, 28 aanhoudingen

7 maart 2021, 14.55 uur · Aangepast 7 maart 2021, 18.35 uur
Door Redactie · Foto: Inter Visual Studio

De Mobiele Eenheid heeft vanmiddag het Museumplein ontruimd waar zo'n zevenhonderd mensen zich hadden verzameld om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Burgemeester, politie en justitie hadden de demonstratie eerder vanmiddag ontbonden en iedereen verzocht te vertrekken. De politie heeft 28 aanhoudingen verricht.

De meeste betogers werden door de Mobiele Eenheid van het plein afgestuurd. Uit voorzorg was ook het waterkanon aanwezig, maar dat is niet gebruikt. In totaal werden 28 betogers aangehouden: drie wegens openlijke geweldpleging en zeven voor het niet voldoen aan een bevel of vordering.

De andere achttien personen werden aangehouden in of bij een horecagelegenheid aan de Van Baerlestraat. Volgens de politie stond een deel van de demonstranten in de horecazaak en een ander deel er net buiten. Zij zijn aangehouden wegens het overtreden van de coronamaatregelen. Ook de eigenaar van de zaak zou zijn aangehouden.

De demonstranten verzamelden zich vanmiddag op het plein en hadden onder meer gele paraplu's bij zich waarop 'Hugs' en 'Freedom' staat en ballonnen in de vorm van een hart. De gemeente meldde eerder dat de demonstranten onvoldoende afstand hielden en dat de politie de aanwezigen waarschuwde.

Wekelijkse demonstratie

De wekelijkse demonstratie werd vorige week ook door politie, justitie en de burgemeester ontbonden, waarna de demonstranten werd verzocht te vertrekken. Nadat zij niet vertrokken greep de Mobiele Eenheid (ME) in en werden zeventien demonstranten aangehouden.

Een groepje demonstranten besloot toen naar het Leidseplein gegaan. Die samenkomst werd toen eveneens ontbonden. Eerdere demonstraties op het Museumplein liepen flink uit de hand. De politie moest toen onder andere een waterkanon inzetten.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938