Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeventien aanhoudingen bij demonstratie Museumplein

28 februari 2021, 14.49 uur · Aangepast 28 februari 2021, 19.19 uur · Door Redactie

De driehoek heeft zondag weer een noodbevel afgekondigd vanwege de aanwezigheid van honderden demonstranten op het Museumplein. Even na 15:00 uur greep de Mobiele Eenheid (ME) in. Er zijn zeventien mensen aangehouden.

De demonstranten spreken zich uit tegen de huidige coronamaatregelen. Ze scanderen onder andere 'liefde, vrijheid, geen dictatuur'.

Rond 14:40 uur werd de demonstratie ontbonden door de driehoek: iedereen moest het plein verlaten. Er zouden zo'n 500 mensen aanwezig zijn, meldt de gemeente. Agenten hebben de demonstranten verzocht te vertrekken. 

Nadat de aanwezigen niet vertrokken, greep de ME in. Een deel van de demonstranten besloot vervolgens op de grond te gaan zitten. Anderen werden van het plein verdreven in de richting van het Concertgebouw.

Er zijn in totaal zeventien personen aangehouden: twee voor het verstoren van de openbare orde, drie voor belediging, vier voor openlijke geweldpleging en acht voor het niet voldoen aan een bevel of vordering. 

Leidseplein

Een groepje demonstranten besloot naar het Leidseplein te gaan. Ook die samenkomst is door de politie ontbonden. 

Eerdere demonstraties op het Museumplein liepen flink uit de hand. De politie moest toen onder andere een waterkanon inzetten.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938