Start van hoofdcontent

Stad

nl

Druk op de ziekenhuiszorg neemt weer toe: "We snakken naar de vaccinaties"

1 april 2021, 16.31 uur · Aangepast 2 april 2021, 10.50 uur · Door Redactie

Het Amsterdam UMC en het OLVG merken dat de druk op de reguliere zorg weer toeneemt. Nu het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen snel oploopt, zijn er extra bedden en personeel nodig om die patiënten op te vangen. En dat gaat ten koste van de overige zorg. "Het streven is nu om niet-acute operaties en behandelingen binnen zes weken door te laten gaan", vertelt Moniek Kohlen, medisch directeur van het Amsterdam UMC.

"De afgelopen tijd zagen we het aantal coronapatiënten langzaam toenemen. In eerste instantie  kan je dat nog opvangen, maar op een gegeven moment komt er een kantelpunt", zegt Kohlen. "Daar komt bij dat we tot nu veel patiënten konden uitplaatsen naar andere regio's, maar daar neemt de druk nu ook toe."Kohlen benadrukt dat acute en semi-acute operaties gewoon doorgaan.

Het streven van het Amsterdam UMC is om kritische planbare zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden, zoals kritische oncologische operaties, binnen zes weken uit te voeren."Tot nu toe lukt dat, maar of dat ook blijft lukken is afhankelijk van het aantal coronapatiënten dat we de komende tijd opnemen. Het kan dus zijn dat er afspraken verzet moeten worden."

Twaalf van de twintig operatiekamers over

Ook het OLVG moet de planbare zorg terugschalen. Nog maar twaalf tot veertien van de twintig operatiekamers zijn beschikbaar. "Het personeel dat normaal in deze operatiekamers werkt, is nu nodig op onze ic, om covidpatiënten op te vangen", vertelt Roos van Nieuwenhuizen, medisch hoofd van het crisisteam van het OLVG.

"Minder operatiekamers betekent dat de wachtlijsten voor deze operaties sneller zullen groeien", vervolgt ze. "Deze patiënten sterven niet, als je de operatie niet meteen doet, maar het is natuurlijk heel vervelend om lang met zoveel klachten door te lopen."

"Personeel loopt op hun tandvlees"

Het is niet de eerste keer dat de reguliere zorg in de ziekenhuizen onder druk komt te staan. Toch merkt Van Nieuwenhuizen nu een belangrijk verschil: "Na de eerste golf hadden we een marathon gelopen, de tweede golf was nog een onverwachte halve marathon erachteraan. En nu moeten we weer. Men is gewoon op." 

Quote

We snakken naar die vaccinaties, zowel voor ons personeel als onze patiënten.

Moniek Köhlen - Medisch Directeur Amsterdam UMC

"Daar komt nog bij dat veel zorgmedewerkers niet zijn gevaccineerd", vervolgt ze. "In januari kregen we een voorraadje vaccins. Dat is naar de zorgmedewerkers gegaan die op dat moment op de corona-afdeling stonden, maar die bezetting rouleert, dus er staan nu weer een hoop ongevaccineerde mensen op de corona-afdeling."

Ook in het Amsterdam UMC merken ze dat het personeel aan een lichtpuntje toe is. "Ze lopen op hun tandvlees", zegt Kohlen. "Als we naar de verpleeghuizen kijken, zien we dat vaccinaties daar helpen. We snakken naar die vaccinaties, zowel voor ons personeel als voor onze patiënten." 

Toch zitten de parken vol

"De komende weken zullen we alles moeten doen om te voorkomen dat de besmettingen verder oplopen, en moeten we het r-getal zo laag mogelijk houden", zegt Kohlen. Dat een groot aantal mensen toch besluit om het Vondelpark op te zoeken, kan ze ergens wel begrijpen. "Maar eigenlijk kan het nog niet. We moeten nog even volhouden. Houdt je goed aan de maatregelen die we met elkaar hebben afgesproken, hoe moeilijk dat ook is."

"We snappen ook het effect van de maatregelen op de maatschappij", zegt Van Nieuwenhuizen. "Wij zijn ook mensen, wij hebben ook ontzettend behoefte aan sociale contacten. Maar mensen die structureel de regels negeren, daar worden we heel verdrietig van."

"Maar we doen het wel", sluit ze af. "Ik ben ongelofelijk trots op onze organisatie, dat iedereen het ondanks die emotie en uitputting gewoon doet. Ook met Pasen staan er weer een hoop mensen extra ingeroosterd om die ic-afdelingen te bemannen. Dat is fantastisch."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938