Stad

NL
V

Achtstegroeper Floor mag naar school van eerste keus: "Heel blij, yes!"

8 april 2021, 20.38 uur · Door Redactie

Achtstegroeper Floor van Hall is een van de bijna 8000 leerlingen die vanmiddag te horen kreeg naar welke middelbare school zij volgend jaar gaan. Hij behoort tot ruim driekwart van de achtstegroepers die naar de school van hun eerste voorkeur mogen. Bij hem was het dus feest, maar dat was lang niet bij iedereen het geval.

Om precies 15.30 uur was het zover en werd het resultaat van de loting bekend. Floor uit Broek in Waterland gaat volgend jaar naar de Vinse School aan de Haarlemmerstraat, precies zoals hij had gehoopt.

Rond de loting van de middelbare scholen is jaarlijks veel te doen. Ook dit jaar luidt er kritiek. "Maar liefst 1.850 kinderen (23,2%) zijn dit jaar uitgeloot voor de school van aanmelding ten opzichte van 1.464 kinderen (19,1%) vorig jaar. Bovendien moeten meer uitgelote kinderen genoegen nemen met een reserveschool buiten de top 3: 668 kinderen (8,4%) dit jaar, ten opzichte van 582 (7,6%) vorig jaar", aldus Elisabeth Bootsma van Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA).

Voorrang

Afgelopen september wilde het OSVO, de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs, het mes zetten in het lotings- en matchingsysteem, omdat te veel Amsterdamse scholieren vorig jaar op een middelbare school begonnen waar ze liever niet op wilden geplaatst.

Geopperd werd om leerlingen uit Amsterdam voorrang te geven, maar dat was tegen het zere been van buurgemeenten, waaronder Waterland. Een petitie tegen het door het OSVO geopperde scenario werd duizenden keren ondertekend, waarna het van tafel ging.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938