Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest tegen anti-Aziatisch racisme op het Museumplein: "Het zit diep geworteld"

10 april 2021, 17.08 uur · Aangepast 10 april 2021, 17.23 uur · Door Redactie

Onder de noemer #StopAsianHate hebben zo'n tweehonderd mensen vanmiddag gedemonstreerd op het Museumplein. Ze protesteren tegen anti-Aziatisch racisme en discriminatie. "Het zit diep geworteld in de Nederlandse samenleving", aldus een van de organisatoren.

De demonstranten droegen borden met teksten als "I don't eat dogs, but hotdogs" en "Racisme is geen grapje" met een illustratie van iemand die met zijn vingers spleetogen maakt.

"Er wordt anno 2021 nog steeds ‘Hanky panky Shanghai’ gezongen op basisscholen en er worden nog spleetoog gebaren gemaakt op TV. Aziatische vrouwen worden nog steeds geseksualiseerd in de media en seksistisch bejegend op straat. Genoeg is genoeg", schrijft een van de organisatoren bij het evenement op Facebook.

#StopAsianHate

#StopAsianHate is een internationale roep om haat tegen Aziaten te stoppen. De directe aanleiding voor de protesten is de aanslag in Atlanta vorige maand waarbij acht mensen, onder wie zes Aziatische vrouwen, in drie massagesalons werden vermoord.

Maar ook in Amsterdam is er sprake van anti-Aziatisch racisme en geweld. Zo schreef Vice deze week over de 24-jarige Kelly die bij metrostation Van der Madeweg werd aangevallen. Bij de start van de coronacrisis kreeg het Meldpunt Discriminatie vierhonderd meldingen binnen van Aziaten die zich gediscrimineerd voelden.

Afgelopen oktober maakte AT5 onderstaande reportage om het probleem aan te kaarten.