Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wandelkaart tijdens herdenking 4 en 5 mei: "Herinnert ons aan medemenselijkheid, solidariteit en hulp"

19 april 2021, 17.29 uur · Aangepast 3 mei 2021, 18.21 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

De herdenkingen op 4 en 5 mei worden dit jaar opnieuw anders gevierd. Door de coronamaatregelen is er geen publiek aanwezig. Om de herdenking toch toegankelijk te maken voor Amsterdammers is er een speciale wandelkaart gemaakt. 

Bij één van de monumenten die vermeld staan op de kaart, De Hollandsche Schouwburg, ontmoeten we Annemiek Gringold. Gringold is projectleider en conservator van het Nationaal Holocaust Museum Joods Cultureel Kwartier. Elk jaar worden bij het monument de joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen herdacht . "We staan hier op de plek waar vroeger de theaterzaal zich bevond. Het was in deze theaterzaal dat joden bijeen werden gebracht in afwachting van hun deportatie", vertelt Gringold op de binnenplaats van de Schouwburg.

Wandelkaart voor herdenkingen

Op de wandelkaart staan  200 oorlogsmonumenten die bezocht kunnen worden om zo de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Ook zijn er podcasts met Amsterdamse oorlogsverhalen verschenen. De 27 adressen uit deze podcasts staan ook op de kaart. 

Wandelkaart 4 en 5 mei
Quote

"Deze plaquette herrinnert ons aan medemenselijkheid"

Historica Annemiek Gringold

De Hollandsche Schouwburg is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier. Schuin tegenover de Hollandsche Schouwburg is een ander monument te vinden. Een gedenkplaat aan de voormalige kindercrèche op de Plantage Middenlaan eert de mensen die ruim 600 Joodse kinderen hebben gered.  "Deze plaquette herinnert ons aan medemenselijkheid,  solidariteit, hulp, redders die met groot risico hun nek uitstaken om Joods leven te redden", vertelt Gringold. "Het is ook belangrijk op 4 mei om bij deze mensen stil te staan", benadrukt Gringold.

Kijk voor meer informatie over de herdenkingen op 4 en 5 mei, de podcasts en de wandelkaart op 4en5meiamsterdam.nl/wandelkaart