Stad

NL
V

Man die dreigde met aanslag op Pride en politie krijgt celstraf en TBS

15 april 2021, 21.58 uur · Aangepast 15 april 2021, 22.21 uur · Door Redactie

Een 32-jarige man die dreigde een aanslag te plegen op deelnemers aan de Pride, agenten en Joden krijgt een gevangenisstraf van vijf maanden en TBS met voorwaarden. De celstraf is overigens wel korter dan zijn voorarrest. 

Dat heeft de rechtbank vandaag geoordeeld. De man is vrijgesproken van de voorbereiding van een aanslag. Ook is hij niet schuldig aan het volgen van een terroristische training. De rechtbank zegt er niet van overtuigd te zijn dat hij handelde met een terroristisch oogmerk.

AK-47

De man vroeg op Twitter onder meer om een AK-47, die hij nodig zou hebben voor de Pride. Ook stuurde hij via Whatsapp drie foto’s van politieagenten, gezien door een vizier, waarna hij schreef: "stinkdieren meer niet".

"Dergelijke dreigementen, zeker als deze zijn geuit op grote online platforms, zoals Twitter, kunnen gevoelens van angst en onveiligheid oproepen in de samenleving", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Ook kan het andere mensen met extreme en radicale ideeën aanzetten tot het plegen van een aanslag of een misdrijf tegen bepaalde bevolkingsgroepen."

Stoornis

De verdachte heeft een autismespectrumstoornis en is door de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Die stoornis zou tot een extremistisch denkbeeld hebben geleid, waar de fascinatie voor terreurgroep Islamitische Staat, oorlogen en aanslagen uit voorkwam. Wel zou zijn vijanddenken, dat zich richt op politie en gemeente, enkel zijn gebaseerd op "persoonlijke motieven". 

Omdat hij al ruim 250 dagen in voorarrest zit en de opgelegde celstraf korter dan die tijd is, hoeft hij niet langer in de gevangenis te blijven. Vanaf morgen kan hij worden opgenomen op een Forensisch Psychiatrische Afdeling in Gelderland.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938