Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

9 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk, rechter constateert vormfout OM

18 mei 2021, 12.34 uur · Aangepast 18 mei 2021, 15.11 uur · Door Redactie

Samir el Y.(21) is veroordeeld voor 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodschieten van Bas van Wijk. Ook werd de 21-jarige El Y. schuldig bevonden aan afpersing, bedreiging en wapenhandel. De straf komt niet overeen met de eis van 18 jaar en tbs van het Openbaar Ministerie (OM).

Samir EL Y. is schuldig bevonden aan doodslag. De rechtbank stelt dat El Y. een antisociale persoonlijkheidsstoornis en cannabisverslaving heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. 

Vormfout

De rechter kwam uit op doodslag in plaats van het juridisch zwaardere ‘gekwalificeerde doodslag’, vanwege een vormfout. Op de tenlastelegging stond bij het feit ‘gekwalificeerde doodslag’ geen pleegdatum, dus kon de rechtbank dat feit niet behandelen. Daarmee bleef over moord of doodslag. Dat werd dus doodslag. De advocaat van de familie van het slachtoffer vindt de uitspraak erg teleurstellend. "Door de vormfout is de straf zoveel lager", aldus advocaat Richard Korver, die de nabestaanden bijstaat. Hij hoopt dat het OM in hoger beroep gaat. De advocaat van El Y. vindt de uitspraak begrijpelijk. 

Samir EL Y. was niet aanwezig in de rechtbank. Zowel de rechtbank als de advocaat van Samir EL Y. waren hierdoor verrast. Wel waren er tientallen nabestaanden van Bas van Wijk aanwezig bij de uitspraak. Waaronder zijn ouders, broer en zus. 

De rechter acht het wel bewezen dat de 20-jarige Samir EL Y. het vuur opende bij de zwemsteiger aan het Anton Schleperspad bij De Nieuwe Meer. Daarbij werd Bas van Wijk doodgeschoten. De schietpartij vond augustus vorig jaar plaats. Omdat het mooi weer was, was het druk bij de Nieuwe Meer en waren er veel getuigen. 

Bekend

El Y. heeft na zijn aanhouding al bekend dat hij de schutter was. Hij verklaarde twee keer te hebben geschoten op Van Wijk, één keer in zijn been en in zijn borst. Waarom hij schoot, kon hij niet zeggen. "Voor hem is het ook in een soort van vlaag van verstandsverbijstering gebeurd", zei zijn advocaat tegen het OM.

Het OM stelt dat hij geschoten heeft omdat hij het horloge van een van de vrienden van Van Wijk wilde stelen. Dat ontkende El Y. Wat hem betreft is er geen verband is tussen het stelen van het horloge en het schieten op Bas van Wijk. Ook zegt hij Bas van Wijk niet opzettelijk gedood te hebben.

Wapenhandel

Het OM verdenkt El Y. ook van wapenhandel. Op zijn telefoon zijn foto’s gevonden van een aantal vuurwapens. Deskundigen achtten de kans op herhaling groot. Ze adviseerden tbs met dwangverpleging op te leggen.

AT5 was eerder met de 18-jarige Salim El Meriami op de plek waar Bas van Wijk werd doodgeschoten. Salim probeerde Bas die dag te redden door hem te reanimeren:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938