Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Verdachte doodschieten Bas van Wijk zegt dat hij wapen droeg omdat hij zich onveilig voelde op straat

19 april 2021, 11.33 uur · Aangepast 19 april 2021, 12.59 uur · Door Redactie

De 21-jarige Samir El Y. die vorig jaar zomer Bas van Wijk doodschoot op de steiger aan de Nieuwe Meer zegt dat hij zich onveilig voelde op straat en daarom een wapen droeg. "Als ik jongens tegenkom met wie ik problemen heb, kan ik het misschien laten zien." 

AT5 / Luuk Koenen

Dat verklaart El Y. vanmorgen in een overvolle rechtbank bij de start van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Hij heeft bekend op 8 augustus de 24-jarige Van Wijk te hebben doodgeschoten. 

Samir verklaart dat hij die warme zomerdag met een neefje en twee vrienden bij de zwemplas aan het hangen was. De in Badhoevedorp geboren Bas van Wijk en zijn vrienden deden hetzelfde, iets verderop bij de steiger. Uit verklaringen blijkt dat de neef van El Y. naar de groep van Bas liep, omdat hij twee personen kende. 

Quote

"Dat had ik bij me, omdat ik wat problemen had met mensen 'buiten'"

samir el y. over waarom hij een wapen bij zich had

El Y. zegt dat er wat onenigheid was tussen beide groepen en dat zijn neef naar de groep liep om verhaal te halen. "Er waren al wat spanningen. Mijn neef ging er naartoe. Ik ben er achteraan gelopen." De verdachte droeg op dat moment een wapen. "Dat had ik bij me, omdat ik wat problemen had met mensen 'buiten'. Dat was ook de reden dat ik opgefokter reageerde."

Na een woordenwisseling stelt El Y. rakelings langs één van de vrienden van Bas van Wijk te hebben geschoten in het water. "Toen heb ik eigenlijk de keuze gemaakt om naar het horloge te vragen. Als ik het horloge had gekregen, had ik het misschien in het water gegooid of op de grond." Toen El Y. zijn zin niet kreeg, schoot hij naar eigen zeggen in het water.

"Maar er was daar helemaal geen gevaar voor jou", houdt de rechter hem voor. "Je had niet naar die groep toe hoeven gaan. Er is ook gezegd dat het een ordinaire straatroof was, omdat je die Rolex wilde jatten." Daarop zegt El Y. dat hij van tevoren niet de intentie had om het horloge te stelen. "Dat is ook iets waar ik heel erg mee zit. Dat het in het begin zo naar buiten is gekomen. En ik begrijp dat dat door mezelf komt. Maar het is totaal niet het doel geweest."

Herdenking bij Nieuwe Meer
Quote

"Wij worden gek van wapens in de stad. Zoals jij met een wapen bij de Nieuwe Meer loopt"

de rechter tegen verdachte samir el y.

Samir El Y. werd een paar dagen na de dodelijke schietpartij aangehouden in Zandvoort. Hij heeft bekend twee keer op van Wijk te hebben geschoten, één keer op zijn been en één keer in zijn borst. De politie vond op zijn aanwijzen in een verborgen ruimte in de auto van zijn moeder het vuurwapen en de nep-Rolex.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ook van wapenhandel. Op zijn telefoon zijn foto's gevonden van een aantal vuurwapens. El Y. verklaart dat hij twee wapens heeft verkocht (onder de naam 'Theo') en dat het de bedoeling was het wapen waarmee Van Wijk is doodgeschoten ook te verkopen. 

"We hebben het niet over broodjes, he? Weet u wat er met die wapens gebeurt? Leest u de krant?", houdt een geagiteerde rechter hem voor. "Wij worden gek van wapens in de stad. Zoals jij met een wapen bij de Nieuwe Meer loopt, zo komen ook andere mensen aan wapens. Daar verdien jij dan een paar honderd euro mee en dan wordt er mogelijk iemand mee doodgeschoten. Daar heb je nooit bij stilgestaan?" El Y. zegt dat het niet zijn dagelijkse bezigheid was om in vuurwapens te handelen.

Bas van Wijk

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938