Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevaarlijkste kruispunt van de stad moet veiliger worden door rode lichtstrip

20 mei 2021, 11.24 uur · Aangepast 20 mei 2021, 15.52 uur · Door Redactie

Bij het stoplicht op het kruispunt van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat ligt vanaf deze week een rode lichtstrip op de grond. Deze strip moet er voor zorgen dat fietsers alerter zijn en minder door rood rijden bij deze 'Black Spot'. 

Een Black Spot is een plek waarbij in een periode van drie jaar meer dan zes ongevallen met ernstig letsel gebeuren. "Op het kruispunt zijn in de tijd van 2017 tot en met 2019 negen ongevallen geweest waarvan één dodelijk", vertelt Geert van Ham, voorzitter van de werkgroep Black Spots. 

Experiment

"We hebben toen een paar kleine maatregelen ingevoerd maar constateerden dat er ongelooflijk veel door rood licht wordt gefietst. Omdat het heel erg druk is op het kruispunt, is er een erg hoog risico. Dit is een experiment om te kijken of mensen zich er meer van bewust zijn dat het licht op rood staat." 

"Het effect gaan we monitoren. Hebben eerst een nulmeting gedaan toen er nog geen strip was en vanaf eind mei gaan we fietsers bevragen of ze weten waar het voor dient en of ze hun gedrag er op aanpassen. Ook gaan we camera's plaatsen om te kijken. We hopen dat het een positief effect heeft op de verkeersveiligheid."

AT5

Lichtsterkte

In de avond is het felrode licht goed te zien maar overdag valt het de fietsers minder op. “Misschien gaat dit ’s avonds helpen maar nu is het eigenlijk heel slecht te zien", vertelt een fietsbezorger die netjes wacht tot het licht op groen gaat.  "Het is dat ik het nu zie maar ik heb hier deze week al drie keer gefietst en had het nog niet gezien."

Een vrouw die stond te wachten bij het stoplicht was de strip ook nog niet opgevallen. “Het was me nu pas opgevallen omdat jij er zo bij staat. Ik heb het idee dat hij te klein is, want mensen die van links komen en hier willen oversteken zien het niet eens.” 

"Het klopt dat er een verschil in zichtbaarheid is, dat is ook zo bij stoplichten. Dat maakt ook onderdeel van de test uit, we moet bekijken of hij overdag een andere lichtsterkte nodig heeft bijvoorbeeld", vertelt Van Ham. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938