Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil veel diverser en inclusiever personeelsbestand

21 mei 2021, 08.58 uur · Aangepast 21 mei 2021, 09.48 uur · Door AT5 & NH Nieuws

De gemeente Amsterdam gaat concrete stappen zetten om een representatievere en inclusievere organisatie te worden. Dit omdat het huidige medewerkersbestand "geen afspiegeling is van de beroepsbevolking van Amsterdam", aldus wethouder Meliani (Personeel en Organisatie). Onder andere een voorkeursbeleid moet ervoor zorgen dat de doelstelling wordt behaald.  

Afgelopen jaar liet Meliani al weten te willen werken aan een diversere en inclusievere gemeente. De gemeente hoopt dat het werken in inclusieve en diverse teams ervoor zorgt dat het contact met de Amsterdammers verbetert. 

Voorkeursbeleid

Om aan die doelstelling te voldoen is nu een uitvoeringsplan opgesteld. De komende twee jaar gaat de gemeente met dat plan aan de slag. In het plan staat onder meer dat er gewerkt gaat worden met streefcijfers. Zo moet 30 procent van de medewerkers vanaf schaal 12 een niet-westerse migratieachtergrond hebben. Ook dient 20 procent van de medewerkers jonger te zijn dan 35 jaar.

Verder wil de gemeente vanaf schaal 15 een voorkeursbeleid gaan invoeren. Dat betekent dat bij directie- en hogere managementfuncties binnen de gemeente, de voorkeur bij gelijke geschiktheid uitgaat naar mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. 

Pestgedrag

Ander onderdeel van het plan is het streven om een sociaal veiliger organisatie te worden. Onderzoek van de Nederlandse Inclusiviteits Monitor (NIM) laat zien dat onder anderen lhbti-medewerkers, medewerkers met een handicap, medewerkers met een migratieachtergrond en jongeren zich vaak ondergewaardeerd voelen. Een deel van hen ervaart zelfs pestgedrag.

Het college van burgemeester en wethouders vindt dit zorgelijk. Daarom werkt het aan een vangnet voor medewerkers die dergelijke ervaringen hebben. Zo moet het makkelijker worden om meldingen te doen en om moet de opvolging van die meldingen verbeteren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938