Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

'Nieuwe verdachte in zaak-Djordy gaf moordopdracht'

27 mei 2021, 18.00 uur · Aangepast 28 mei 2021, 09.31 uur · Door Redactie

De 40-jarige Amsterdammer die afgelopen zondag werd opgepakt in het Spaanse Marbella wordt door justitie gezien als één van de opdrachtgevers van de moord op Djordy Latumahina, die door de schutters werd aangezien voor iemand anders. Een andere vermeende opdrachtgever is nog voortvluchtig. 

Guardia Civil (Unidad de Acción Rápida)

Uit de gekraakte PGP-berichten komt volgens justitie naar voren dat de zondag opgepakt verdachte, Nourredine H., een sleutelrol speelde bij fatale schietpartij op 8 oktober 2016 in Nieuw-West. De eerder aangehouden (en inmiddels veroordeelde) verdachten behoorden tot de groep uitvoerders van de moord, waarbij sprake was een fatale vergissing. 

"Doen van personen"

Een andere vermeende opdrachtgever, Salim B., is nog voortvluchtig. Uit onderschepte communicatie blijkt dat Nourredine H. en Salim B. volgens de recherche "elkaars gelijken" zijn. Volgens de politie lijken de twee "geweld niet te schuwen" en bespreken ze onderling opdrachten tot "het doen van personen."

Volgens justitie fungeerde Nourredine H. als tussenpersoon die contact onderhield met de groep uitvoerders, die in 2018 door de rechtbank zijn veroordeeld tot celstraffen oplopend tot 30 jaar. 

AT5

Ondergedoken in Marbella

H. zat ondergedoken in een appartement in Marbella. Hij werd al enige tijd in de gaten gehouden. Een arrestatieteam van de Spaanse politie kon hem - met behulp van Nederlandse agenten - aanhouden toen hij afgelopen zondag zijn woning verliet. 

Deze Nourredine H. - die zichzelf 'Hermes' noemt - wordt door politie en justitie op basis van zijn PGP-account een zeer belangrijke rol toegekend in de zaak waarbij Djordy Latumahina om het leven kwam. Uit onderschepte berichten komt naar voren dat H. de moordopdracht zou hebben uitgezet. 

Bijna een halfjaar vóór de schietpartij - het is dan eind mei 2016 - stuurt Nourredine  H., met zijn omgebouwde Blackberry volgens justitie meerdere versleutelde berichten naar Cedric R., één van de door de rechtbank veroordeelde uitvoerders van de moord op Djordy. 

Gruwelijke vergissing

Het werkelijke doelwit van de aanslag , waarbij Djordy's vriendin zwaargewond raakte, was drugscrimineel Gino M. Hij woonde in die tijd in het complex aan het Koningin Wilhelminaplein (tegenover het World Fashion Centre). De uitvoerders van de moord, onder wie Cedric R. begaan een gruwelijke vergissing en zien Djordy aan voor Gino, omdat hij in eenzelfde soort auto reed.

Al een paar maanden na de moord ontvangt het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie een tip over Nourredine H., de afgelopen zondag opgepakte verdachte. Een informant vertelt de politie dat H. in de cokehandel zit, dat hij in verleden mensen op een dodenlijst heeft gezet en zelf ook op een dodenlijst heeft gestaan. 

Zelfde uitvoering bij ander moordplan

Justitie denkt dat Nourredine H. en Salim B. op eenzelfde manier te werk zijn gegaan bij een plan op topcrimineel Naoufal - 'Noffel' F. om te laten brengen in Berlijn. Volgens justitie waren de uitvoerders van dat vermeende moordplan dezelfde als de uitvoerders van de moord waarbij Latumahina een jaar later om het leven kwam. De Berlijnse zaak moet nog worden behandeld door de rechtbank. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938