Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinderen komen in actie tegen textielafval: "We maken kleren zodat mensen ze opnieuw kunnen dragen"

14 juni 2021, 17.14 uur · Aangepast 18 juni 2021, 11.31 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Met het project ‘De Textiel Race’ zorgen leerlingen van Amsterdamse basisscholen ervoor dat er
minder textiel bij het restafval terecht komt. Ook geven jonge Amsterdammers kleding een nieuw leven door die bijvoorbeeld te repareren.

Kleding zo lang mogelijk gebruiken en minder textiel in de prullenbak is een grote uitdaging
voor de stad. Per jaar belandt er namelijk zo'n 10 kilo textiel per Amsterdammer bij het restafval. Naast oude kleding kunnen ook bijvoorbeeld schoenen, handdoeken en beddengoed ingeleverd worden bij textielcontainers door heel de stad. Dat is iets wat veel Amsterdammers niet weten. Om basisschoolleerlingen meer te leren over textielafval is de Textiel Race in het leven geroepen.

Het is een educatief project van de gemeente waarin vijftien basisscholen de strijd aangaan met textielafval. Het project combineert bewustwording met fysieke inzamelacties waar de jongeren punten mee kunnen verdienen. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van oud en versleten textiel. De wedstrijd heeft als doel het inzamelen en repareren van textielafval leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken. De scholieren die de meeste punten binnenhalen winnen een reisje naar NEMO met hun klas.

Quote

"Eerst krijg ik kleding van mijn nicht. Als ik klaar ben met het dragen dan geef ik het door aan mijn nichtjes"

Scholier achtsprong

De leerlingen van basisschool Achtsprong in Zuidoost zijn druk bezig met punten verzamelen voor de Textiel Race. Het AT5-programma Amsterdam Informeert brengt een bezoekje aan de school waar de kinderen precies uitleggen waarom het recyclen van textiel zo belangrijk is. "Het is goed om kleding langer te gebruiken omdat het slecht voor het milieu is en mensen uit arme landen kleren moeten maken", vertelt Mareshaël, één van de scholieren ons.

De kinderen geven ook verschillende voorbeelden over wat zij zelf doen om hun textielafval beperken. Een meisje, dat een prachtige door haar oma gemaakte jurk draagt, vertelt over hoe zij kledingstukken krijgt van familieleden als ze deze niet meer passen. "Eerst krijg ik kleding van mijn nicht. Als ik klaar ben met het dragen dan geef ik het door aan mijn nichtjes."

Quote

"Een paar weken voor de textielrace heb ik al mijn kleren weggegooid. Nu weten andere kinderen dat ze textiel aan de school kunnen geven, zodat ze het niet verspillen"

Scholier achtsprong

Kleren repareren 

Ook het repareren van textiel wordt veel gedaan door de jonge scholieren. "We maken de kleren zodat mensen ze weer opnieuw kunnen dragen." Een andere Achtspronger laat zien hoe zij een sok stopt met naald en draad, iets wat ze ook thuis af en toe doet. "Mijn eigen kleren, die gaten hebben, naai ik zodat ik ze kan repareren."

De Achtsprong heeft al meer dan 700 kilo textiel ingezameld en gaan nek aan nek met de andere scholen in de wedstrijd. Een jongen geeft eerlijk toe dat hij weinig wist van textielafval voordat zijn klas meedeed aan de Textiel Race: "Een paar weken voor de Textiel Race heb ik al mijn kleren weggegooid."  Maar hij heeft veel geleerd van zijn deelname aan het project en hij denkt dat het zijn medescholieren kan helpen. "Nu kunnen andere kinderen weten dat ze textiel aan de school kunnen geven, zodat ze het niet verspillen."

Voor meer informatie kijk op amsterdam.nl/textiel

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws vanuit de gemeente Amsterdam? Abonneer je dan op de nieuwsbrief