Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zoveel afval ligt er na zonnige dag in Vondelpark: "Dan weet je dat je een hufter bent"

7 juni 2021, 16.43 uur · Aangepast 7 juni 2021, 17.41 uur · Door Stefan Bunschoten

Stadsreiniging heeft nog altijd de handen vol aan het opruimen van het Vondelpark. Regelmatig worden er reinigers uit andere buurten weggeroepen om te komen helpen. Om te laten zien hoeveel vuil er gisteren achtergelaten is, werd het afval vanmorgen op een hoop gegooid. Het ging om ongeveer vijfduizend liter.

Volgens wethouder Laurens Ivens (Reiniging) gooit het gros van het Amsterdammers het afval in de afvalbakken, maar blijft er toch te veel afval op het gras liggen. "Er zijn gewoon mensen die hier hun hele kleedje achterlaten, koeltas achterlaten, allemaal lege blikjes achterlaten, pizzadozen. Dan kan het er bij mij niet in dat je op dat moment sociaal goed bezig bent. Dan weet je gewoon dat je even een hufter bent."

Het achtergelaten vuilnis in het Vondelpark is al jaren een probleem. Het vuil dat op het veld ligt moet handmatig opgeruimd worden. "Het is gewoon hartstikke zonde dat iemand dat met de hand moet doen", zegt reiniger Barry Neuhaus. "Het kost heel veel tijd, heel veel geld, heel veel inzet." Zo kan het zijn dat reinigers uit De Pijp naar het park moeten komen en dat De Pijp dus niet schoongemaakt wordt.

Quote

"Het is gewoon hartstikke zonde dat iemand dat met de hand moet doen"

Barry Neuhaus, stadsreiniging

Dat de vuilnisbakken soms vol zijn, vindt Ivens geen reden om het afval dan maar op het gras achter te laten. Hij wijst erop dat er bovendien in de parken 400 afvalbakken bij zijn gekomen. "Als ze dan onverhoopt toch vol zitten, dan blijft mijn enige devies altijd: als je een vol blikje cola mee kunt nemen het park in, dan moet je een leeg blikje op zijn minst mee kunnen nemen."

Er ligt de laatste weken wel minder zwerfvuil in het Vondelpark dan tijdens de lockdown. Tijdens de ontruimingen van het park werd er soms wel tien keer zoveel afval als vanmorgen opgehaald, maar tegenwoordig is het rustiger en dat merkt stadsreiniging ook.

Het vanmorgen verzamelde vuilnis.
"Je ziet dat de terrassen steeds voller worden", zegt Neuhaus. "Dus je ziet ook dat minder mensen hier in het park hun heil komen zoeken. Dat is een klein lichtpuntje. Maar het nog steeds niet genoeg. "

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938